Станишев събира Оланд, Ренци, Файман и Габриел за Гърция

OFFNews 07 юли 2015 в 17:26 2239 3

Евродепутатът и лидер на Партия на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев

Евродепутатът и лидер на Партия на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев иницира среща между правителствени ръководители от ЕС, за да координират позициите си преди заседанието на лидерите от Еврозоната по-късно днес, на която да се обсъждат възможните сценарии след проведения в неделя в Гърция референдум.

Преди заседанието на Европейския съвет, в срещата ще се включат френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, австрийският канцлер Вернер Файман и немският вицеканцлер Зигмар Габриел. В разговора ще участва и новият лидер на ПАСОК Фофи Генимата.

"Приветствам бързата реакция на европейските лидери след референдума в Гърция – тази среща е необходима с оглед на сериозността на ситуацията", заяви Станишев.

По думите му социалистите никога не трябва да приемат Европа да бъде поставяна пред избор между черно и бяло, между самоцелните ограничения и липсата на сериозни реформи. "Имаме нужда от справедливо споразумение, което отчита както жертвите, които гръцкият народ прави, така и нужната отговорност, за да се постигнат икономически растеж и работни места", категоричен е лидерът на ПЕС.

По думите му за да бъде успешна днешната среща на върха, трябва бързо да възстановим изгубеното доверие. Той е категоричен, че всички страни е необходимо да покажат отговорност и воля за компромис. "Нужно е да намерим устойчиво решение – за бъдещето на Гърция, за бъдещето на Еврозоната и за бъдещето на Европа. Няма нужда и не искаме да видим Гърция да напуска еврозоната", обяви позицията си бившият лидер на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!