Станишев: Европейските премиери спешно да вземат решение за Гърция

OFFNews 29 юни 2015 в 14:39 4628 17

Евродепутатът и лидер на Партия на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова за извънреден Европейски съвет, на който да се разгледа проблема с Гърция. 

"Държавните глави и премиерите трябва спешно да се срещнат, за да се намери решение в полза на всички европейци. Призовавам всички страни да покажат сдържаност и отговорност, която е необходима в този исторически момент за Европа", написа Станишев във Facebook.

Той подчерта, че ПЕС стои зад единството на еврозоната и пълноправното членство на Гърция в нея. Според него гърците са "първата жертва на кризата и сега повече от всякога те се нуждаят от нашата подкрепа".

Евродепутатът е категоричен, че в настоящата ситуация е важно всяко действие на европейските кредитори от една страна и на Гърция от друга да бъде добре обмислено.

"Всички страни, в това число и гръцкото правителство, трябва да се въздържат от всякакви действия, които биха били катастрофални за гръцкия народ и за Европа", заяви Станишев.

В края на миналата седмица премиерът на Гърция Алексис Ципрас отхвърли допълнителните бюджетни съкращения, които бяха предложени от международните кредитори. Това доведе до решението на министрите на финансите от еврозоната да откажат да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews