Станишев: Единственият щастлив сега е Орбан, което е тревожно за Европа

OFFNews 03 юли 2019 в 20:00 6457 4

"Аз предполагам, че щях да бъда избран, ако днес бях кандидатура, защото виждате и по гласуването на първия тур, че трите основни политически сили - ЕНП, социалисти и либерали - са много близо до резултат", заяви пред БНТ Сергей Станишев по повод отказа му да се кандидатира за председател на ЕП.

Той допълни, че отказът му не е предателство спрямо България, тъй като и да е бил приел, позиция на подобно високо ниво е наднационална и трябва да е далеч по-обективна.

Според него, предложението на редица премиери да бъде издигнат на поста е показателно както за неговите лични качества, така и за постиженията на страната ни.

"Аз, разбира се, съм много благодарен на нашите премиери, които инициираха обсъждането на моята кандидатура и доколкото знам се е постигнало широко съгласие в Европейския съвет, но за мен водещото винаги са били принципните ангажименти, които имам към моето политическо семейство. Ние близо една година бяхме като политическо семейство, а и като партия в България, за голяма промяна в Европа. За социална промяна, за Европа, която чува гражданите.

Излязохме с най-силния кандидат за водещ кандидат и за последно се борехме за това да се спази принципа, че президентът на Комисията трябва да бъде избран от кандидатите, които са участвали в състезанието, за които гласуваха европейските граждани, защото знаеха, че Тимерманс и Вебер са кандидатите, които ще бъдат шефове на Комисията. Помолих председателя на групата да не разглеждат моята кандидатура. Искам да оставя на групата свобода на действие и на преценка, да не я обвързвам с моята кандидатура", обяснява политикът.

Станишев изтъкна, че Вишеградската четворка е нарушила баланса между Изток и Запад в ЕП при разпределянето на висшите постове, особено като е блокирала Франс Тимерманс.

"Днес единственият човек, който се радва от резултата на Съвета, може би е Виктор Орбан. Което е лош знак за Европа, защото какво се оказва, че Тимерманс, който проведе битка за европейски принципи и ценности, за върховенство на закона в Унгария, в Полша, заради това беше отстрелян. Членовете на Съвета приеха ултиматума и изнудването от страна на няколко страни.

И се предложи кандидатура от страна на Германия, която наистина е много непозната в Европа и не знам до колко познава начина, по който функционира Европейският съюз, докато Тимерманс можеше да има летящ старт в Комисията и което е важното за нас, с много ясна политическа платформа и програма какво иска да направи", каза още лидерът на ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

4

МБ

04.07 2019 в 10:01

Съгласен със Станишев, особено за Тимерманс. Отказва се от поста, защото усеща, че не е лъжица за неговата уста.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

04.07 2019 в 02:15

Въх Станишко.. Не думай!!!
Вишеградската четворка ли сътвори дипломатическия скандал с Тимерманс? Таз капка катран, дето само преля чашата на търпението. И настрои ПЕС срещу теб като българин.. След като в ПЕС името на Сасоли се съобщаваше много по-рано като кандидатура за пост в ЕП, ЕС или ЕК..
Вишеградци или баш ТВОЯ ТИ ПРЕМИЕР.. Дето си та пожела пак да си му изборната боксова круша..
Тази сутрин по RAI NEWS 24 от 9 до 10 часа, в обзора на печатните медии в Италия и ЕВРОПА, в потока от парларе, парларе, парларе фамилията Станишев не беше спомената през целия час.. Два пъти са чу фамилията на Сталинка..
Нямаше те в ЕВРОновините от деня, в който само ТОЙ казваше, че дупетатите му с две ръце ша гласуват за теб..

П.П. (Шашко Йордановия дали щеше да си ги дигне ръцете?)

23293

2

Стефан

04.07 2019 в 00:45

Да, тоя е превъртял. Чак такова мазнене и евролигавене, не може и да се гледа. Физически е гнусно. Плевнелиев-2.