Сръбският премиер: Арестът на българските лекари в Босилеград не е политически въпрос

OFFNews 08 декември 2017 в 22:16 11744 0

Ана Бърнабич

За сръбския премиер Ана Бърнабич арестът на българските лекари в Босилеград не е "политически въпрос", стана ясно от нейно интервю пред БНТ.

На 10 ноември трима лекари от Първа МБАЛ - София бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на Културно-информационния център на българите.

Не разглеждам този инцидент на политическо ниво. Става дума за пропуски в лицензите и разрешителните на лекарите да извършват прегледи – и да преглеждат на предвидените за това места. Това е административен въпрос, остана си на местно ниво. Срещу лекарите не са повдигнати никакви обвинения. Просто заради качеството на живот и сигурността на гражданите е важно всички процедури да се спазват, особено в медицината. Така че не разглеждам този въпрос като политически и затова не е и повдиган на политическо ниво, заяви Бърнабич.

В Сърбия българското национално малцинство е много важно. Изпитваме голямо уважение към всички малцинства и имаме институционални механизми за сътрудничество с официалните малцинства, едни от най-добрите в Европа. Малцинствата могат да участват в политическия, в обществения живот, имат право на свое образование, на информиране и администрация на своите езици. Гордея се с подхода на Сърбия. И винаги сме отворени за диалог, ако има необходимост да се придвижи нещо, каза още сръбският премиер.

Бърнабич твърди, че приветства подобряването на отношенията между България и Македония:

"Ние приветстваме това. И приветстваме всички конструктивни договорености между страните от региона, които доказват, че можем да разговаряме. Че можем да се договаряме без външна помощ, че имаме общи проекти, че даваме положителни сигнали. От това всяка страна поотделно ще има свои конкретни ползи." - заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!