Социолог: Изборният резултат на ГЕРБ не е безусловно ясен

Александра Маркарян 05 август 2014 в 09:00 7629 10

Геновева Петрова

Снимка БНТ

Геновева Петрова

„ГЕРБ излизат в най-добра кондиция след управлението на последните правителство и парламент, което съвсем не означава, че нещата са безусловно ясни за тях. Те трябва доста да поработят в кампанията, за да мобилизират своите привърженици.“ Това заяви социологът Геновева Петрова в интервю за БНТ тази сутрин.

БСП е най-губеща – левите избиратели са „сърдити“ на БСП и не знам доколко партията ще успее да преодолее това до изборите, каза Петрова.

ДПС пък остава „в обичайната си кондиция“.

Социологът бе категоричен, че има „дясноцентристка мобилизация и вълна, която най-вероятно ще се запази до изборите“.

Социологът Живко Георгиев пък бе категоричен, че няма да има обединение между БСП и АБВ. Според него е възможно партньорство след изборите, „и то при условие, че и двете са парламентарни сили“.
Прогнозата му за поведението на левите избиратели бе следната:

„Сърдитите симпанизанти на някаква партия не изневеряват, те просто не отиват на мача. Цесекарят не става левскар, просто престава на ходи на мач.

Ще гласуват, за да наказват. Вотът е основният начин да накажем политическа сила, когато са ни излъгали, унижили. От любов не се гласува вече“.

Все пак, според него "добрата новина е, че Станишев вече не е лидер на БСП". Промяната на Станишев с Микова "не е много радикална", коментира Георгиев.

"Очевидно новият лидер беше възприет от този своебразен електорат като едновременно носещ обновление и обещаващ приемственост. На първо време той ще е такъв. По-нататък, ако иска да остави следа, ще трябва да прави промени, които са неизбежни", каза още той.

Оценката за управлението на правителството на Пламен Орешарски и 42-рия парламент на Петрова бе следната:

"Това управление не е толкова безобидно. През тази една година сегашният парламент и правителството успяха сериозно да задълбочат проблемите в страната. Например финансовата криза, която притеснява и обществото, и всички политически партии, колкото и някои да се опитват да дават вид, че няма проблеми. Притеснява и президента, и външнополитическите ни партньори".

Според нея и в последните си дни управляващите са правили опит да прокарат решения за КТБ "така, че избирателите да платят отново обяд, на който не са присъствали, а държавата да размие отговорността си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!