Quantcast

Социолог: Изборният резултат на ГЕРБ не е безусловно ясен

Александра Маркарян Последна промяна на 05 август 2014 в 09:00 7024 10

Геновева Петрова

Снимка БНТ

Геновева Петрова

„ГЕРБ излизат в най-добра кондиция след управлението на последните правителство и парламент, което съвсем не означава, че нещата са безусловно ясни за тях. Те трябва доста да поработят в кампанията, за да мобилизират своите привърженици.“ Това заяви социологът Геновева Петрова в интервю за БНТ тази сутрин.

БСП е най-губеща – левите избиратели са „сърдити“ на БСП и не знам доколко партията ще успее да преодолее това до изборите, каза Петрова.

ДПС пък остава „в обичайната си кондиция“.

Социологът бе категоричен, че има „дясноцентристка мобилизация и вълна, която най-вероятно ще се запази до изборите“.

Социологът Живко Георгиев пък бе категоричен, че няма да има обединение между БСП и АБВ. Според него е възможно партньорство след изборите, „и то при условие, че и двете са парламентарни сили“.
Прогнозата му за поведението на левите избиратели бе следната:

„Сърдитите симпанизанти на някаква партия не изневеряват, те просто не отиват на мача. Цесекарят не става левскар, просто престава на ходи на мач.

Ще гласуват, за да наказват. Вотът е основният начин да накажем политическа сила, когато са ни излъгали, унижили. От любов не се гласува вече“.

Все пак, според него "добрата новина е, че Станишев вече не е лидер на БСП". Промяната на Станишев с Микова "не е много радикална", коментира Георгиев.

"Очевидно новият лидер беше възприет от този своебразен електорат като едновременно носещ обновление и обещаващ приемственост. На първо време той ще е такъв. По-нататък, ако иска да остави следа, ще трябва да прави промени, които са неизбежни", каза още той.

Оценката за управлението на правителството на Пламен Орешарски и 42-рия парламент на Петрова бе следната:

"Това управление не е толкова безобидно. През тази една година сегашният парламент и правителството успяха сериозно да задълбочат проблемите в страната. Например финансовата криза, която притеснява и обществото, и всички политически партии, колкото и някои да се опитват да дават вид, че няма проблеми. Притеснява и президента, и външнополитическите ни партньори".

Според нея и в последните си дни управляващите са правили опит да прокарат решения за КТБ "така, че избирателите да платят отново обяд, на който не са присъствали, а държавата да размие отговорността си".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2014 в 17:55

ПП ГЕРБ - 36%
ДПС - 16%
БСП - 14%
АБВ - 8%
Дудуков - на прокурор
РБ - изтече в канала,заради сектата на Костовистите от седмия ден,на чиито гуру пак целия народ му пречи/са комунисти/!

06.08 2014 в 14:39

Тази социолог ли е или член на герб?

06.08 2014 в 10:51

До #6 (Професор Балкански):

Симеон "Нямам-материални-претенции-към-България" Сакскобургготски - казано накратко - си беше просто един скрит коз на ДПС/БСП, който да извадят от ръкава в случай, че нямат достатъчно избиратели. И нуждата дойде при изборите малко след 2000 година. И като се обърнем назад, точно това се случи, пък кой каквито иска аргументи да смуче.

Така че не сравнявай Бойко със Симо точно. Той няма много плюсове (характерно за политиците), но поне не е руско-турска партия (от които, кълна се, писна ми вече - не желая малката им роля в парламента, искам да се затрият от лицето на вселената и никой никога да не чуе за тях повече) или пълен палячо (засега в тази категория са Сидеров и Бареков). Всъщност, доста жалка картинка сме като цяло.

06.08 2014 в 00:32

Промяната на Станишев с Микова "не е много радикална", ............знаех, че пие,но не знаех че е трансджендър

05.08 2014 в 18:39

ГЕРБ са огледално копие на НДСВ.

Ще събират много гласове и ще управляват, точно до момента, когато мнозинството от избирателите им се убедят лично, че нищо не са спечелили, докарвайки на власт мазната банкянска филия, както преди докараха на власт бай Симо. Само че това ще стане малко по-нататък, някъде напролет или през следващото лято.

Резултатът от предишния мандат на Бочко беше катастрофален, този път ще е още по-зле. Само с тежкарски стойки, мъжкарски лафове и раздуто балканско самочувствие не става.

05.08 2014 в 15:45

"Промяната на Станишев с Микова"
хахахаха
Трябваше да напишете "Станишева"

05.08 2014 в 10:32

РАДКО МАМА.Субсидията на ГЕРБ е в ДСК.
Ама такива глупавички като тебе пак не са разбрали кой какво и кой защо!

05.08 2014 в 10:12

Социолозите винаги прехвалват работите, то е ясно иначе гладни ще останат.

05.08 2014 в 10:10

Разбира се, че не е безусловно ясен! Субсидията им била в КТБ разправят хората, Боко нямал пари за предизборна кампания. Той пари има, но не такива, за такива цели! Има мръсни пари!

05.08 2014 в 09:50

ЩО ДА НЕ Е ЯСЕН?

Не се знае коя е печатницата на бюлетините ли?