Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бюджетната комисия гледа актуализацията на бюджета и "поправките КТБ"

Александра Маркарян 13 ноември 2014 в 08:21 4301 1

Менда Стоянова, ГЕРБ

Снимка Сергей Антонов

Председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) говори от трибуната в пленарната зала

Актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. и въвежданите чрез същия закон поправки в Закона за гарантиране на влоговете в банките, свързани с Корпоративна търговска банка, ще разгледа днес временната комисия по бюджет и финанси към Народното събрание.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което ще вкара страната ни в процедура по свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Чрез същия закон за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и "поправките КТБ".

Сред мерките е разрешение МС да може да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 милиарда лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ. Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилигеровани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора.

Променя се и сегашния текст, който предвиждаше при недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките да може да се вземе заем от държавния бюджет след решение от Народното събрание. Поправката гласи, че решението е на Министерски съвет, а не на НС.

Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка. Преди 10-ина дни председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че това ще става чрез 10 банки.

Законът ще влезе в сила в деня на обнародването му.

Депутатите от бюджетната комисия ще обсъдят и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). НЗОК ще получи допълнителни 100 млн. лева.

Комисията ще обсъди и гласува и промените в данъчните закони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews