СОС се оплака от рекет, държавата ги принуждавала да теглят заем

Нели Чолашка 18 март 2014 в 14:50 2913 2

Съветниците от ГЕРБ в София се оплакват, че държавата ги рекетира.

Усеща се рекетьорско отношение от страна на държавата, оплака се председателят на общинската бюджетна комисия Николай Стойнев (ГЕРБ).

Той заедно с други съветници е разговарял вчера с Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е поставил ултиматум на общината "Топлофикация" да се разплати с "Булгаргаз" и БЕХ, на които дължи близо 500 мн. лв.

От около пет години "Топлофикация" е 100% собственост на Столичната община, след като години наред беше ту на държавата, ту на общината или двете си я деляха с различен процент собственост

Интересен е фактът, че тези дни беше поставен и ултиматум на ЕРП-тата да платят дълг от близо 320 млн. лв. на НЕК, за да не им отнемат лицензите.

От БЕХ предложили дългът на  "Топлофикация" да се изплати като общината изтегли заем. Не са поставяли въпросът дружеството отново да стане държавно.

Дори дали различни варианти за теглене на заем - банков, облигационен, листване на борсата и създаване на инвестиционно дружество, което да приватизира "Топлофикация".

От СОС обаче са поискали редукция на дълга, като са напомнили на БЕХ, че 400 млн. лв. от този дълг е натрупан, когато държавата беше собственик на топлофикационното дружество.

"Виждам, че в момента лесно се теглят кредити в размер на милиарди, но идва момент тази сметка да се плаща", коментира Николай Стойнев.

Колегата му Зафир Зарков от ГЕРБ обяви, че общината няма да влезе в "стила и метода на управление на държавата от БСП".

"В момента се взимат едни кредити и на никой не е ясно как ще се връщат и това се прави поради простата причина, че те трябва да си купуват още време. Ние не можем да си позволим такова поведение", обяви Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!