Софиянски: Задължително е да влезем в дълг

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2015 в 10:12 1648 2

Стефан Софиянски

„Задължително е България да влезе в дълг, защото състоянието на страната има нужда от икономическа стабилност. Бюджетът не осигурява добър икономически темп, не осигурява икономически растеж, което предполага оставането на страната в същата беднотия, на същото място в Европа, в същото тежко състояние. Стабилизирането на икономиката и развитието на страната предполага привличане на външни средства, тъй като в резерва няма толкова пари”, каза в ефира Нова телевизия Стефан Софиянски, бивш служебен премиер относно взимането на нов заем от 16 млрд. лева.

Според него обаче това правителство е некомпетентно и неспособно да направи добра емисия и да похарчи правилно парите, а дебатите по темата в парламента са на ниско ниво.

Той посъветва управляващите да похарчат парите за третокласни и четвъртокласни пътища, който са в много лошо състояние. „Това ще разпредели инвестицията по цялата страна, така че да се захранят всички региони и да расте БВП”, аргументира се той.

Финансистът Стоян Александров пък заяви, че проблемът е начина на представяне на тази операция. „Един финансов министър няма да си позволи да пусне в пространството едни цифри, които не може да обоснове. Проблемът е, че той не тръгна да защити тези цифри и да каже за какво става дума”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови