„Сливането на НАП и митниците е като търсене на плод между ябълка и круша“

OFFNews 15 април 2015 в 21:40 1668 0

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ е като това да се търси плод между ябълка и круша – двете са отделни системи.

Това заяви пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев.

По думите му същото би се получило при опит да се слеят КАТ и ГДБОП – и двете спират нарушения, но от различен вид. По същия начин НАП и митниците събират приходи, но различни. Това е начин да се създаде контрабанда, а не да се спре, посочи Кадиев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че се пристъпва към сливането на двете ведомства, тъй като митничарите не се справят с охраната на границата и контрабандата.

Кадиев коментира и изявленията на Цветан Василев, който обясни, че е предал данни с разкрития, засягащи политическия елит, пред двама нотариуси от различни държави.

Василев прави единственото, което може – да разкрива информация, лошото е, че го прави на парче и с недомлъвки.

Не знам как никой не се притеснява от факта, че тези двама нотариуси вече със сигурност са прослушани от чужди разузнавания и те притежават информация за български граждани, която могат да използват, коментира депутатът.

Държавата прави всичко възможно, за да срути КТБ и затова не прави нищо, за да бъдат проследени изтеклите пари. Ще бъде героизъм, ако успеят да съберат и една двайста от липсващите 3,6 млрд. лева, категоричен е той.

Правителството няма желание парите да се събират и затова не се търси международна фирма, която да се заеме с тази задача, допълни Кадиев.

По повод това каква личност трябва да застане начело на БНБ Кадиев каза, че не е задължително този човек да е българин, а като пример даде централните банки на Израел и Великобритания, които са ръководени от чужденци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови