След въпроси на Ивайло Мирчев: 3000 автомобила и над 1000 шофьори в държавната администрация

OFFNews 02 септември 2021 в 18:59 8453 0

Около 3000 служебни автомобили и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници, сочи справка от 17 министерства след въпроси на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Той изпрати запитване до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели година, както и броя шофьори. Причината – само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати.

Справката не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и др. Само за обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, от които два струват над 1 милиона лева.

"Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона", заяви Мирчев и добави:

"Шокиращи са за мен данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО".

Депутатите от "Демократична България" са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание. "Тази инициатива не е плод на желание за евтин популизъм, а опит да покажем реален проблем в администрацията, след което да преминем към неговото решаване. И не, това не е най-големият проблем пред страната ни, но е много показателен за начина на мислене", коментира още Мирчев.

Отговорите на институциите са писмени и са публикувани на сайта на Народното събрание.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II