След третия опит Варна най-после има бюджет

Нели Александрова 12 март 2024 в 18:23 867 0

Варна най-после има бюджет

Снимка Община Варна - пресслужба

Варна най-после има бюджет

Малко над 707 млн. лв. са средствата, с които Варна ще разполага през 2024 г. След два неупешни опита в рамките на по-малко от три седмици, на третия път мнозинството от местните съветници одобриха във вторник макрорамката на парите, които градът ще харчи.

До одобрението на 30 души от 51-членния съвет се стигна след близо 15-часови дебати в продължение на два дни.

16 души гласуваха „въздържал се“. Сред тях бяха и съветниците от местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, които иначе подкрепят кмета Благомир Коцев от ПП-ДБ.

В специално писмо до медиите от коалицията, чийто председател Христо Димитров е и председател на общинския съвет, посочиха, че са се въздържали при гласуването като „своеобразен сигнал към новосформираната власт, към администрацията и към кмета, че подхождат непрофесионално в редица направления“.

Според тях, в новия варненски бюджет не се предвижда структурна реформа в общинската администрация, няма заложена оптимизация на разходите, няма и изяснена работеща структура в управлението на инвестиционната дейност.

През тази година във Варна са предвидени инвестиции за над 350 млн. лева, които трябва да се реализират след конкурси, договаряне и изпълнение, при уточнени изисквания. В противен случай, според коалицията „ще получим от същото - ниско качество и прах в очите на хората“.

По думите на самия Благомир Коцев поведението на общинските съветници, неподкрепили бюджета, е подобно на отношението към играчките на едногодишния му син.

Според макрорамката на бюджета на Варна, запазва се данъчната тежест за гражданите през 2024 г., а във всички бюджетни сфери е предвиден ръст на заплатите.

Повече от една трета от парите са за образование и свързани с него дейности. Второто най-голямо перо на разходите, почти 30 на сто, е за благоустройство и чистота – все теми, в които Варна има хронични проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!