След като подкрепи на първо четене, Борисов демонстративно оттегли подкрепата си за перките в Черно море

Ружа Райчева 23 февруари 2024 в 20:16 4470 5

Бойко Борисов в парламента

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Бойко Борисов в парламента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно оттегли подкрепата на партията си по проектозакона за изграждане на вятърни перки за ток в Черно море.

Основни вносители на закона са "Продължаваме промяната - Демократинча България" (ПП-ДБ), но съвносители са ГЕРБ и ДПС, включително и един депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Гроздан Караджов. Законът вече бе приет на първо четене в парламента, като единствената съпротива идваше от опозицията - БСП, "Възраждане" и останалата част от ИТН. 

Законопроектът е спорен и бе посрещнат с множество критики от туристическия, рибарския и ресторантьорския бранш. Няколко неправителствени организации също се изказаха против и подчертаха, че нормативните текстове не са добре разработени и биха застрашили природата, екологичното разнообразие, съответно и икономиката на България. 

Днес Бойко Борисов демонстративно оттегли подкрепата на ГЕРБ за законопроекта по време на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие във Варна

Той събра няколко противници на закона - председателят на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев, председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. И тримата остро разкритикуваха законопроекта и посочиха, че включително и Европейската комисия му се е противопоставила. 

Бойко Борисов им каза, че неговата парламентарна група е гласувала "за" на първо четене, защото такъв тип ветрени паркове са съпътстващи енергийни мощности.

"Ние подкрепихме перките на първо четене, но това е една съпътстваща мощност. Когато се запознах детайла за каква мощност става въпрос и да поставим под стрес цели сектори - не си струва. Затова нашата партия взе решение да оттегли подкрепата си за изграждането на перки в Черно море. Нека ни убедят в ползите", заяви Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

дядо Санко

24.02 2024 в 00:09

Притеснен. Могат да се връткат по-бързо от него. Ами туй е нелоялна конкуренция.

788

4

jorj

23.02 2024 в 21:17

Като правнешкия тъпанар, който охраняваше, върти задника, така че винаги да е онуден от московитите!

3251

3

динозавър

23.02 2024 в 20:51

Бойко е като стара мома. Страхува се, че не го забелязват и прави пируети, белким някойму обърне внимание. За целта ще гласува както За, така и Против. "ПРОТИВ" какво? Ами няма значение. Важното е да не го забравят.

705

2

Kalki

23.02 2024 в 20:50

Клоун. Винаги е бил такъв, но явно на масите това им допада. Казано е 'аз съм прост и вие сте прости." Не е смешно, трагично е.
Ей затова съм противник на управлението чрез референдуми.

-685

1

Козин Човков

23.02 2024 в 20:42

Мазният руски циганин няма ли вече да бъде екстрадиран в матушката си?
 
X

Да помогнем на украинските деца!