След ''Чичо Цено, кой номер'' и други: В много населени места избират кметове и съветници

Юлиана Ончева 23 юни 2024 в 07:37 2850 0

В редица населени места гласуват отново за кметове и съветници

Снимка БГНЕС/архив

Частични местни избори се провеждат в страната

В редица населени места ще се провеждат частични местни избори за кмет и общински съветници днес. В  Панагюрище ще гласуват за кмет на общината.

Двама са кандидатите за кмет на община Панагюрище - Никола Белишки и Желязко Гагов. Именно Белишки обжалва резултатите от местния вот през 2023 г., когато загуби на балотажа от Гагов с 28 гласа. 

Съветници ще си избират в Хасково и Борован. До извънредни избори в областния град се стигна, след като съдът касира вота за представителите в органа на местното самоуправление от 29 октомври миналата година. 

За участие в изборите в Хасково са регистрирани 15 партии и коалиции. 337 са кандидатите за общински съветници, които се борят за 41 места в местния парламент. 152 са сформираните секционни комисии. Две са подвижни, а една е открита в многопрофилната болница в областния град. 145 са машините за гласуване в днешния изборен ден. 

Новото гласуване в община Борован пък се налага, заради запис от видеонаблюдението при отчитане на резултатите в секция в село Малорад - скандалният случай стана известен като 'Чичо Цено, кой номер''. Членове на комисията в синхрон попълваха преференции за "наши хора" от селото, мислейки че камерата е изключена. 

На 21 март ВАС обяви за недействителен изборът на общински съветници в община Борован. За вота днес има 12 секции, две от които са подвижни. В 6 ще се гласува и с машини. Над 4200 души ще избират от шест листи, някои от тях непълни, 13 общински съветници за местния парламент. 

На днешния вот ще се гласува за кметове на кметства в: Глава, общ. Червен бряг; Слана бара, общ. Видин; Прохлада, общ. Дулово; Батошево, общ. Севлиево; Студеница, общ. Хитрино; Лиляче, общ. Враца; Факия, общ. Средец; Подгоре, общ. Макреш; Прибой, общ. Радомир; Крета, общ. Мездра; Баня, общ. Несебър; Тръбач, общ. Лозница; Главаци, общ. Криводол; Люлин, общ. Перник; Рельово, общ. Самоков; Теплен, общ. Хаджидимово; Голямо Градище, общ. Опака; Богданов дол, общ. Перник; Студена, общ. Перник; Громшин, общ. Бойчиновци, Брежани, общ. Симитли; Пороминово, общ. Кочериново; Бяла река, общ. Сухиндол. 

Комисията по досиетата е проверила 174 лица, двама от тях са с принадлежност към ДС - Илия Каменов Иванов, кандидат за кмет на кметство Подгоре, издигнат от ВМРО, и Красимир Албенов Будев, кандидат за кмет на кметство Теплен, издигнат от ИТН. 

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16