Славов ще обжалва решението на ВАС за избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

OFFNews 24 юли 2023 в 19:02 1077 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще обжалва определението на Върховния административен съд (ВАС) за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Това обяви самият той пред бТВ.

На 19 юли ВАС реши да остави без разглеждане жалбата на Славов. Сега министърът ще обжалва решението пред 5-членен състав. 

Тогава ВАС реши, че правосъдният министър не разполага с правен интерес от оспорването на процесното решение. 

В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор. 

Атанас Славов отново призова прокурорската колегия на ВСС да завърши процеса по назначаване на специалния прокурор, който да разследва сигналите срещу Борислав Сарафов.

Според министъра на правосъдието депутатите са тези, които в крайна сметка ще се произнесат по предложените промени в Конституцията, които бяха представени от "Продължаваме промяната – Демократична България" и които се очаква да бъдат внесени в парламента до 31 юли.

Атанас Славов допълни, че сред най-важните текстове са тези за промяната на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), измененията на функциите на служебното правителство и промяната на националния празник – от 3 март на 24 май.

„В основната си част предложенията за промени в Конституцията са дискутирани дълго време. Консултиран е с представители от средите на магистратите и с преподаватели от академичните среди, колеги от ПП-ДБ, колегите от „Правосъдие за всеки“, каза Славов.

Той поясни, че за разделянето на ВСС, конституционната жалба на гражданите, ограничаване функциите на главния прокурор има до голяма степен на съгласие с ГЕРБ и ДПС.

"Остават въпроси, които ще бъдат дискутирани, като ролята на служебното правителство и как тя да бъде регулирана, темата за 24 май като национален празник“, поясни той.

По повод дискусията и критиките за идеята за промяна на датата на националния празник, Славов посочи, че е важно Конституцията, която е най-важният обществен договор, да носи национален отпечатък и в нея да са записани не само универсалните човешки ценности, но и националните – като просвещение, духовност, свобода, родолюбие, равноправие.

Той заяви, че 24 май е най-органичният, най-естественият, най-българският празник. Днес от БСП обявиха, че докато в предложените текстове за промяна в Конституцията фигурира промяната на националния празник, те няма да се явят на разговори, което поставя под въпрос осигуряването на нужните за приемането на реформата 180 гласа в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!