Симеонов за напрежението с Ангелкова: Ще обсъдя с Борисов, когато България стане царство

OFFNews 08 юни 2018 в 13:49 5205 0

"Като стане царство България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси. За да отговоря все пак на въпроса - мога да ви кажа, че още миналата година сме говорили по тези въпроси и съм получил пълна подкрепа, включително и публична".

Така вицепремиерът Валери Симеонов отговори на журналистически въпрос дали е говорил с премиера за сигнала му до прокуратурата срещу министъра на туризма Николина Ангелкова, както и за напрежението между тях. Вицепремиерът каза още, че по Черноморието има наследници на бившите силови групировки, а в Слънчев бряг постройките били стопанисвани от хора от ВИС. "Но не е въпроса откъде идват, а дали техният бизнес е законен, а те са заобиколили цял закон с учтивото съдействие на държавните институции", добави той.

Симеонов подчерта, че има и друга причина за притеснение - климатичнте промени.

"Все повече климатът на България започва да се приближава до субтропичния. Има рискове от внезапни пориви на вятъра, от торнадо, на което бяхме свидетели миналата седмица във варненското село Куманово. Ако това стане в Слънчев бряг, тези огромни постройки, които по никакъв начин не са закрепени на земята, ще станат гробище на хиляди и стотици хора. Аз не мога да стоя безразлично и да гледам как някой 10 години наред е нарушавал закона с прикритието на управляващите. Не мога да стоя да гледам как те ще трупат стотици хиляди на вечер, докато поставят под опаснтност живота на децата, които са там", каза вицепремиерът.

Симеонов каза още, че няма спор с министър Ангелкова, а с хора, които не спазват закона. На въпрос твърди, че тя не го спазва, той отговори: "Казвам, че имам спор с хора, които не спазват закона. Не коментирам министър Ангелкова, имаме разминавания по върпооса кое е законно и кое не е. Аз съм подал сигнал по отношение на въпроси, които тя смята, че са законни, а аз съм оубеден, че са в нарушение на закона. Нека да изчакаме да видим какво ще реши прокуратурата и съответно съда". 

На въпрос дали е нормално вицепремиер в едно правителство да дава на прокуратурата министерство от същия кабинет, той коментира, че това е нормално и дори задължително за всеки един български гражданин."Говорим точно за това. Не ме интересува членове ли са, кво ли са, що ли са. След като има нарушение на закона, свързано с рикс за десетки животи, аз няма как да остана безразличен, извинявайте".

Той обяви, че иска само "да се спазват законите, не само в туризма, но и в устройство на територията и всъщност да се премахнат тези изключително опасни заведения, които имат размерите на универсални магазини, а всъщност са построени без разрешение, в които се събират по 3-4 хиляди човека".

Според Симеонов има всички основания преместваемите обекти на плажа в Слънчев бряг да бъдат премахнати още през август. "За законноста няма сезони, тя трябва да се прилага всеки сезон, всеки час, всяка секунда", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови