Симеонов се похвали - намерил работа на 6000 българи от Украйна по Черноморието

OFFNews 28 юни 2017 в 13:47 5967 4

Симеонов се похвали - намерил работа 6000 българи от Украйна по Черноморието

Близо 6000 украинци с български произход вече работят по Черноморието. Това отчете вицепремиерът Валери Симеонов след проведената среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна.

Симеонов заяви, че вече само за седмица ще се издава разрешителното за работа в България, което важи за 90 дни. 

„Добрата новина е, че коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по съвсем естествени причини извършва и редица патриотични неща, ориентирани към нашите сънародници зад граница. До момента в съвещанието, което имахме на координационния съвет за връзка с българите в Украйна, докладвахме това, което сме извършили за месец и половина – нещо, което до момента никое правителство не е правило за българите в чужбина и в частност към Украйна. Това е именно облекчаването на режима за наемане на работници до 90 дни“, коментира Симеонов.

От обясненията му стана ясно, че по разпореждане на Министерството на външните работи, в консулските служби вече са премахнати "всякакви посредници търгаши на визи и работни места".

В Украйна документи могат да се внасят само лично или с нотариална заверка.

"Голяма част от тези 6000 човека, които имаха предварително сключени договори от Украйна, за да работят по Черноморието, вече са тук и ще облекчат работата на туристическия бранш, който както знаете се задъхва от недостиг на работна ръка и от голям прилив на туристи. Дай Боже всеки му“, каза още Валери Симеонов.

Симеонов е поел личен ангажимент да контролира облекчаването на административните процедури и да се повиши капацитетът на съответните институции, за да може българите от Украйна да получат адекватно и бързо обслужване.

В сряда правителството одобри проекти на двустранни спогодби с Армения, Молдова и Украйна в областта на трудовата миграция. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България, се посочва в решението.

Предвижда се при наемането на граждани на една от държавите на територията на другата да се изисква валидно разрешение за работа. С проектите на спогодбите се предлага гражданите, които бъдат наети на територията на другата страна, да се ползват със същите права и задължения, които са в сила за местните работници.

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила.

От страна на България спогодбите ще се изпълняват от Агенцията по заетостта.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12359

  2

  kibrito

  28.06 2017 в 16:20

  Не виждам нищо патриотично в това, поддържаш политики, заради които българите търсят работа в чужбина, а да осигуряваш работни места на българи, родени и израснали в други държави, само за 90 дни в годината. Това по-скоро означава - да гониш "питомното", за да хванеш "дивото", което няма шанс да задържиш.
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)