Валери Симеонов: Преди във всяка къща имаше д-р Спок, сега се раждат деца от романите на Дикенс

ДПС поиска оставката на вицепремиера от парламентарната трибуна. Той: "Тук съм за друго"

Антония Чорева 09 юни 2017 в 15:29 9935 2

Вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов отговори на депутатски въпрос в парламента какво има предвид под термина, който е използвал „безотговорно раждане“.

"В България наистина има трайна тенденция за намаляване на раждаемостта“, каза встъпително Симеонов и после обясни какво е имал предвид. „Липса на подготовка на майката за раждане и гледане на дете. Ражда се на прага на бедността между 13 и 16 години. Детският организъм е неподготвен за раждаемостта, което е забранено от закона. Има висока смъртност при някои групи. Гледат се деца при липса на хигиенни условия и има заболявания, недохранване и неадекватни грижи“, обясни Симеонов.

Той даде за пример, че семействата от неговото поколение са подхождали по друг начин към раждането на дете. „Синият буквар на доктор Спок беше задължителна част от всяка библиотека. А сега се раждат деца като от романите на Чарлс Дикенс – лишени от храна, ласки, имунизации. А невинните деца стават обекти на престъпността в гетата и отиват в инфекциозните отделения, в звената за престъпност и домовете“, каза още Валери Симеонов.

„Никога не съм ограничавал изконните човешки права, но в някои случаи жената е използвана като обект на сексуален нагон“, категоричен бе вицепремиерът.

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов обаче след тези думи поиска оставката на Валери Симеонов от парламентарната трибуна: „Незабавно си подайте оставката – ако сте българин“.

Симеонов обаче отговори, че е в парламента по процедура, за да отговаря на парламентарни въпроси и няма да влиза в политическа риторика.

По-късно в кулоарите на парламента Валери Симеонов обясни каква е функцията на Съвета по етнически и демографски въпроси. По думите му е заседавал последно през декември 2015 или 2016 г.

„В рамките на 4 години има две заседания, защото не са могли да се организират и съставът му е прекалено широк. Аз ще го организирам. Първо ще се започне от правилното структуриране на правилника. Не може да съществува съвет, в който да има една еврейска, една турска, две арменски и над 35 ромски, цигански, както щете ги наречете, организации, коя е легитимна и коя не. Приоритетът му е равнопоставеност“, каза Валери Симеонов. Попитан от тези 35 организации как ще отсее коя да бъде член на съвета, той отговори: „Така както е структуриран - Тристранният съвет за социално сътрудничество. Въпрос на предстоящи действия е, но ви уверявам, че ще се справя с този съвет“, подчерта вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови