Шефове в МВР са пазили Семерджиев, вместо да го дадат на прокуратурата

OFFNews 12 септември 2022 в 10:45 2709 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Трима ръководни служители са позволили да бъде наказан Георги Семерджиев при положение, че има данни за извършено престъпление. Данните е трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата, а вместо това някой е наложил административно наказание. 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за проверката в системата на МВР, която трябваше да установи покровителстван ли е от полицаи мъжът, който уби с колата си две млади момичета на бул. "Черни връх" на 5 юли.

В петък главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че 40 служители на МВР с действие или бездействие са помагали през последните години на Семерджиев. Проверката обхваща периода от 2014 г. досега. 

Днес министърът обясни, че полицаите са от всички структури на столичните дирекции. "Ще бъдат образувани незабавно дисциплинарни производства. Дал съм указания да бъдат абсолютно безкомпромисни тези, които налагат наказанията", каза още той.

Демерджиев добави, че самият факт, че толкова много хора са съдействали на едно лице, показва, че има чадър от по-високо ниво. 

Попитан какво е установила проверката на полицайката Симона Радева, министърът заяви, че има данни за помощ от нейна страна на Семерджиев "по няколко начина, които ще станат обществено достояние". 

"Полицай е трудно да се каже на човек, извършил тези деяния. Подлежи на административно наказание - уволнения", каза министърът за Радева. 

Вътрешният министър призова полицаите, помагали на Семерджиев, за които данните са с изтекла давност, но при които е ясна съпричастността, да напуснат системата на МВР. "Имаме достатъчно инструменти, за да ги наблюдаваме, така че съм сигурен, че самите те ще предпочетат да напуснат", добави Иван Демерджиев.  

"Параметрите по пътна безопасност се влошават и няма как да се търпи повече този процес да продължава в тази посока", каза по-рано министърът при откриването на заседанието на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, която обсъжда спешни мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм

По думите му мерките трябва да са трайни, а не инцидентни. "Още при встъпването си в длъжност подчертахме, че решаването на проблема с катастрофите е наш приоритет", допълни той.

В дискусията участваха зам.-председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата" Мария Лазарова, заместникът на Демерджиев - Венцислав Катинов, зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов и зам.–министърът на транспорта Николай Найденов.

"Набелязахме като наш приоритет борбата с водачите, които шофират след употреба на наркотични вещества, алкохол, без свидетелства за правоуправление. Извършихме редица проверки в тази насока, те имат своите резултати", добави той.

Демерджиев заяви, че основните мерки се прилагат от 16 август, затова данните ще бъдат обявени на 16 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови