Шефът на програма „Околна среда“ хвърли оставка

Милен Енчев 17 декември 2013 в 11:54 7143 17

Малина Крумова
Малина Крумова

Няколко седмици след новината, че Брюксел спира разплащанията към България по оперативната програма „Околна среда“, ръководителят на програмата Малина Крумова подаде оставка. По информацията на „Капитал“ шефът на ОПОС е подала молба да бъде освободена от януари. Екоминистърът Искра Михайлова все още не я е приела.

В писмото си до екоминистъра шефът на управляващия орган на програмата заявява, че тя и подчинената й дирекция са били подложени на линч от „парламентарната и медийна трибуна“, което според Крумова е показател за неработеща държава. "Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи", се казва в писмото й до министъра. Ръководителят на ОПОС смята, че целенасочено е ограничаван достъпа й до информация, което й пречи ефективно да управлява програмата.

Управляващите органи на оперативните програми са изолирани от процеса на взимане на решения, "на тях им се спускат нареждания", заявява още Крумова. От писмото й личи, че повече от 6 месеца, откакто е на поста си, вицепремиерът за европейските фондове Зинаида Златанова не е провела среща с ръководителите на програмите.

"Липсват ясни национални цели, или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупания опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ", се казва още в писмото.

Работи се в режим на "спешност", която според Крумова не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

Решението за прекъсване на плащанията по ОПОС бе взето от ЕК на основание констатирани нередности в някои от търговете по програмата. В тази връзка Брюксел настоява държавата да направи проверка на всички обществени поръчки за проекти по оперативната програма, проведени през 2010 и 2011 г. Вчера екоминистърът заяви, че в отговор държавата започва проверка на над 300 търга, проведени в този период. "От медиите научих, че ще се прави пълна ревизия", коментира днес Малина Крумова.

Според министър Искра Михайлова, тази задача, заедно с изпращане на задоволителни отговори към Еврокомисията за конкретните нередности, посочени от нея, е изпълнима до края на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков