Спрените европари за екология ще бъдат освободени най-рано през март

Милен Енчев 16 декември 2013 в 14:07 2224 0

Министърът на околната среда Искра Михайлова

Снимка БГНЕС

Министърът на околната среда Искра Михайлова

 

Междинните плащания по оперативната програма „Околна среда“, които Брюксел спря с мотив, че са допуснати нередности в няколко обществени поръчки, могат да бъдат освободени през март. Това обяви днес екоминистърът Искра Михайлова при представянето на отчет за работата на министерството през втората половина на 2013 г. „Моята амбиция е проверките за междинните плащания по ОП „Околна среда” да приключат през февруари. Ако всичко е наред, и Европейската комисия е съгласна с мерките, които сме предприели, комисията може да освободи средствата веднага“, каза Михайлова.

През октомври в екоминистерството бе получено писмо от Генерална дирекция „Регионално развитие“ на Еврокомисията, в което от България се иска обяснение за няколко констатирани нередности в търгове по оперативната програма. Макар че писмото предшества официален одитен доклад на ЕК за въпросните търгове, от него стана ясно, че Брюксел ще прекрати разплащането на евросредства по програмата за неопределен период, докато не получи задоволителна реакция от България. И макар че практиката в такива случаи е да се само извадка на сключените договори, едно от изискванията е да бъде направена проверка на всички обществени поръчки по ОПОС за 2010 и 2011 г. - въпреки ежегодните ревизии на проектите от самата Комисия.

„Имаме пълна яснота по това как да изпълним изискванията на ЕК по отношение на спирането на междинните плащания по програмата. Предприели сме няколко мерки. Имаме консултации с одит на средствата от Европейския съюз, в резултат на които ние тръгваме към проверка на всички обществени поръчки 2010 - 2011 година. Вариантът с вадене на извадка отпада. Паралелно с това дублираме одита си, с което се съобразяваме с исканията на ЕС. Налагането на финансови корекции ще се правят там, където има забележки от писмото на ЕК”, добави министърът.

По думите й, обществените поръчки за двете години са повече от 300, на стойност над 50 млн. лв.

Заради блокираните плащания към България, държавата не може да си възстанови от еврофондовете вече извършени плащания с пари от националния бюджет. Само до края на календарната година невъзстановената сума ще набъбне на около 300 милиона лева, научи OFFNews от източници в екоминистерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови