Проверяват "критичните проекти" по ОП "Околна среда"

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 13:36 1816 0

Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.
Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.

 

Правителството вече е разпоредило проверка на "критичните проекти", заради които Европейската комисия е спряла разплащанията по ОП "Околна среда". 

Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на днешния блиц контрол след въпрос на Петър Курумбашев от "Коалиция за България".

Министър председателят подчерта, че критиките на Европейската комисия са свързани с одитирането на проекти в периода 2010-2013 г.

Премиерът изтъкна, че виновни за спрените средства са служителите, управляващи ОП "Околна среда", както и министрите на предходното правителство - околната среда Нона Краджова и колегата й, отговорен за европейските фондове, Томислав Дончев.

Орешарски посочи още, че ГЕРБ са получили три писмени предупреждения от ЕК, но не са "реагирали адекватно".

"Получили сме три писма, на които нашата реакция е била , използвам мека дума, неадекватна. Ако в 2012, въпреки спорни моменти и допуснатите грешки, бяхме отговорили адекватно като писмени отговори и реални действия, до това спиране на плащанията нямаше да се стигне. След като не отговаряте на три поредни предупреждения, четвъртото действие, което да ви накара да вземете някакви действия, действително е прекратяване на плащанията", изтъкна министър-председателят.

Ексминистър Дончев излезе на трибуната, за да защити работата си. Той изтъкна, че визиранията период 2010-2013 г. касае плащанията по проекти, които са започнати по времето на Тройната коалиция.

Орешарски обаче не влезе в полемика с Дончев и отсече, че от ГЕРБ така или иначе не са взели адекватни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови