Сгрешихме. Не дадохме достатъчно време на хората да се подготвят за мерките, призна премиерът

OFFNews 21 октомври 2021 в 19:23 9075 2

Снимка gov.bg

Една от грешките на служебното правителство е, че не е дало достатъчно време на хората да се подготвят за мерките срещу разпространението на COVID-19, призна на брифингa в Министерския съвет служебният министър-председател Стефан Янев.

Той обаче добави, че тези критерии и възможности, които са в сила от днес, отдавна са изписани, коментирани и обществено обсъждани.

Служебният премиер каза, че макар заповедта за въвеждането на т.нар. "зелени сертификати" да е в сила от днес, нейното налагане ще започне през следващата седмица именно предвид необходимостта да се даде време на хората да се подготвят. Освен това има методика, приета от Министерството на здравеопазването, която е публикувана още през юни. В нея са дадени при какъв ръст на заболяването какви мерки се предприемат.

Янев изтъкна, че няма въведен "локдаун". Според него това са меки мерки, защото става въпрос за определен кръг места, в които се въвежда необходимост от показване на документ.

"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за подготовка на съответните системи, но както знаете, макар че заповедта е влязла в сила от днес, нейното налагане ще започне през следващата седмица - именно предвид факта и необходимостта да се даде такова време, че хората да имат готовност да се подготвят по адекватен начин", каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови