'Северна Македония трябва да стане част от ЕС възможно най-бързо, но не на цената на българския интерес'

Ружа Райчева 30 март 2022 в 12:33 1956 1

Снимка БТА/Минко Чернев

С разбирането, че е общ интерес - и техен, и български - Северна Македония трябва да стане възможно по-бързо част от европейското семейство, но това не може да стане на цената на българските национални интереси. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента. Вчера стана ясно, че лидерите на управляващите партии са провели среща вечерта, като част сред обсъдените теми е била и българската позиция за Северна Македония. По думите на Иванов тази тема се обсъжда постоянно, защото попада в рамките на стратегическия интерес на България.

"До изводи не сме стигали извън официалните позиции, които има България. Промяна в позицията на ДБ няма, няма такова основание. Очакваме от правителството на Северна Македония да покаже готовност да изпълни исканията на българския парламент, формулирани още в рамковата позиция и после потвърдени на Консултативният съвет за национална сигурност", каза днес той. 

Иванов заяви, че темата за ветото и докога да стои то, е обект на постоянна дискусия и преговори на политическо ниво.

"Темата за вдигане на ветото стои. Никакви срокове не са поставени и не могат да бъдат поставяни на България. Имаме позиция и в момента в който видим, че имаме основание да смятаме, че българските национални интереси са защитени, ще можем да реализираме и този национален интерес на България - Северна Македония да влезе в преговори с ЕС", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!