Сергей Станишев заряза лозе в монтанското село Георги Дамяново

OFFNews 14 февруари 2019 в 18:46 1685 0

Снимка facebook.com/Stanishev.Sergei

Председателят на партията на европейските социалисти Сергей Станишев посети монтанското село Георги Дамяново по повод празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан и заряза лозе в селото.

Станишев разговаря с местни хора в Георги Дамяново, център на едноименната община. Той поднесе цветя пред паметник на загинали в различни въстания за социална справедливост.

На брифинг Сергей Станишев заяви, че го боли за красивия северозападен край, който е изстрадал най-много през последните години и в който битката за достойно съществуване е най-трудна.

Станишев поиска българското правителство да приеме специална програма за развитие на Северозападна България, за да се спре обезлюдяването и обедняването на този край. Той твърди, че подобна програма е била приета при краткото управление на правителството на Пламен Орешарски през 2013-2014 година, но досега от нея не е изпълнено почти нищо.

Станишев съобщи, че Европейският парламент е приел доклад за България, в който за периода 2020-2027 г. на страната ни се отпускат 3 милиарда евро повече.

Той коментира, че е важно на българското правителство да се окаже натиск, за да бъдат разпределени тези средства с приоритет за изоставащи региони като Северозападна България, а не равномерно, както е било досега.

Лидерът на ПЕС критикува българското правителство, че няма план за развитие на страната и просто се "носи по течението".

Според него много от хората усещат тази безпътица и стагнация и заради това търсят достоен живот в чужбина. Друга част от хората мигрират от своите региони към големите градове с надежда за по-добър живот. Това превръща големи части от страната в пустинни райони, коментира той.

На въпрос дали ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент Станишев отговори: Има политическа логика в това, но ще изчакам номинациите на общинските организации на БСП от страната, в много от които съм предпочетен и тогава ще обявя своето решение.

Станишев заяви, че се смята за щастлив човек, след като има толкова много приятели в БСП и други партии пет години, след като вече не е партиен лидер.

Председателят на областния съвет на БСП в Монтана Пламен Младенов заяви, че при проведени 50 на сто от събранията в партийните организации на социалистите в област Монтана Сергей Станишев има най-голяма подкрепа за водач на листата на партията - около 85 процента, за предстоящите избори за европейски парламент във всички общини в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!