СДС 25 години по-късно

Владимир Йончев Последна промяна на 07 декември 2014 в 15:38 6497 18

Петър Стоянов и Божидар Лукарски на митинга за 25 години от основаването на СДС

На платното пред централата на СДС на "Раковска" са се събрали стотина души. Горе-долу по равно са журналистите и видните политически лица, за последната една трета предполагаме, че са симпатизанти на някогашния политически гигант СДС.

Движението по "Раковска" е спряно, но когато се задава тролей, полицаят помолва митингът да се събере в едното платно, за да мине тролеят. Има нещо символично в това, че даже тролеите по "Раковска" вече не са сини.

За 25 години много неща са се променили.

Пред централата си СДС празнува 25 години от основаването си. Ако този празник беше преди 18 години, сигурно на него щеше да има десетки хиляди. Въпреки скромната бройка обаче настроението е доста приятно.

От уредбата пред входа говори президентът Петър Стоянов. Бат' Петьо е голяма работа. С еднакъв плам и жар говори пред 100 000 и пред 100 души. За 5 минути се връщаме в славните времена, когато СДС беше надеждата на всички, които не приемаха комунизма и наследниците.

Сегашният председател Божидар Лукарски явно също се впечатлява от речта на предшественика си и прави нелепото сравнение между днешния митинг и митинга на Орлов мост през 1990 г. Бързо се усеща и набляга на разликите. Речта му е изпратена с ръкопляскания.

За доброто настроение има няколко причини. За пръв път след 13 г. СДС отново е във властта. Съвсем не е с някогашната си тежест, но и много далеч от маргиналността, в която беше изпаднал.

Най-после след толкова години на едно място са се събрали лидери от синия спектър, които се прегръщат, а не се джафкат. На митинга са всички популярни лица от СДС, плюс партньорите им от Реформаторския блок. Меглена Кунева, Петър Стоянов, Корман Исмаилов, и Божидар Лукарски застават един до друг и заедно викат: "СДС!" вдигайки двата пръста със знака на победата. Зад тях са Светослав Малинов и даже Константин Тренчев.

Като в доброто старо време зазвучава песента "Вдигни очи". Пее я сборна формация, в която е и Иван Лечев. После групата превключва на Rock'N'Roll на Led Zeppelin. СДС винаги е имал претенции, че държи на качеството. Поне с музиката му се получава.

Финалната сцена е откриването на новия брандинг на сградата на "Раковска" 134. Стилистиката не е по-различна от последните 25 г., по скоро впечатлението е, че в позадрямалата централа най-после става нещо.

Когато активистите на СДС и РБ влизат в сградата да продължат празника си, а журналистите се разотиват, групата на Иван Лечев подхваща "Пак ще се срещнем след 10 години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2014 в 19:02

"sancho"-написал си пълни глупости!Истината може да се намери в Интернет,стига човек да има желание за това.Има всичко за управлението на ОДС на дсб.бг ,там е цялата истина...

08.12 2014 в 20:47

Никакви реформи не бяха направени, имаше клатене на спрелия влак, правеше се лош копи-пейст на модел на чешката партийка ОДС,и нейния "величав" лидер самохвалко Клаус, която не само се копираше по име, а и се даваше за пример, пък днес също е стигнала дъното и също копае надолу и надолу.
А партиите-основателки на СДС си бяха ловко изпързаляни именно за да дойдат готите, така че както дошло - така и си отишло...
А валутния борд го докараха Ханке и Деплер, и след една година казаха и други неща, които трябваше да се направят - за осигуряването, бизнеса и здравеопазването, но вече не ги слушаха и нещата тръгнаха надолу по каналния ред...

08.12 2014 в 20:30

Напротив,аз мисля ,че ОДС бяха достатъчно силни за да извършат тежките реформи след пълния провал на управлението на жАн вИденов.Някои реформи /например в пенсионната система,здравеопазването/трябваше да бъдат продължени в същата посока,но ДС доведе кОбургота и всички реформи спряха,но главното-бяхме приети в НАТО и ЕС-благодарение на управлението на ОДС и Костов.Благодарение на това управление имаме сега стабилна банкова система и икономика,въпреки следващите крадливи и некадърни управления,за които си имаме вина и самите ние,такива си избираме...

08.12 2014 в 18:07

Какво празнуват и те не знаят. същинският Съюз на демократичните сили /СДС/, основан преди 25 години, официално прекрати съществуването си през март или април 1997г. когато под давление на Костов и Бисеров се преобразува в единна партия. От тогава нито са съюз, нито са демократични, нито силни.

08.12 2014 в 15:49

По телевизията чух само едно вярно изречение от Пешо Коня, което перифразирано звучеше така: днес има СДС, ДСБ и ДБГ, защо ни трябваше да се делим?!? Наистина и аз това се питам?!? Във всеки случай хубавото е, че от ДСБ измиха лицето на Десницата и днес то наистина изглежда по-ведро. А по отношение на жлъчната ирония, течаща из редовете на дописката, мога да кажа, че поне от този сайт не я очаквах, въпреки всичко......

08.12 2014 в 14:14

Само Б.Б. ,царя и Гоце липсват

08.12 2014 в 10:48

Това са част от продажните и изпаднали политици и синдикалисти през последните години.Олицитворение ноа продажност и некадърност.Творение на БКП заедно с ГЕРБ,кщоито ще довършат страната.ЧЕСТИТО

08.12 2014 в 10:23

№10, ПОКАЗАТЕЛЕН е фактът кому лиже в момента дъртия педераС, бившия конституционен "съдия" - ББ!


-
ББ - БулгарБашията!

08.12 2014 в 10:05

№7 -това е истината ...и да не се чудим защо не ни върви и все не можем да се измъкнем от блатото...Ченгетата са на всякъде.Георги мАрков/мустака/нали и той беше "пръв"седесар,заради такива като него и още едно ченге в Конституционния съд не мина закона за лустрацията ,който предложиха на времето/1998г./мнозинството от ОДС.Социалистите дадоха закона на Конституционния съд и те го спряха.А "големият"седесар пЕтър сТоянов се изказа пред ченгесарските медии,че било вече късно за лустрация...ето затова сме на това "дередже" сега.Ченгета в Парламента,във властта ,в медиите...

08.12 2014 в 09:01

Пълна пародия и проява на много лош вкус беше това празнуване. За съжаление днес в СДС нивото е много ниско, останала е единствено нискоинтелигентна и крадлива клиентела.