Съветници от ДБ не подкрепили нови 33 групи в детски градини: Едрева свика комисия след по-малко от 24 часа

OFFNews 12 февруари 2021 в 13:17 2599 0

Съветниците от Демократична България в СОС Михаил Паргов и Веселин Калановски не са подкрепили откриването на общо 33 групи в  детски градини, за което ги обвинява председателят на комисията по образование и култура Малина Едрева, защото според тях заседанието е било свикано не по правилника. 

Това става ясно от съобщение на Демократична България, в което е цитиран отговор на Паргов на обвиненията на Едрева. От текста става ясно, че въпросните детски градини се намират в три столични района. 

Конфликтът възниква след статус на г-жа Едрева в социалните мрежи, обясняват от ДБ. Свиканото от г-жа Едрева извънредно заседание на председателстваната от нея комисия беше в нарушение на правилника, следователно - незаконно. Затова и в началото на комисията с г-н Калановски ясно обяснихме защо няма да гласуваме - решенията, взети от комисията, биха били невалидни", подчертава Михаил Паргов. 

Той пояснява, че освен съобщението за извънредната комисия по култура и образование, получено в 18:17 ч. на предишната вечер, същата вечер (09.02.2021 г.) в 18:30 е бил известен за няколко други допълнителни точки към други комисии, както и за промени в графика, водещи до недопустимо застъпване на заседанията. 

"Правилото за 24 часа предизвестие и предоставяне на материалите не е създадено просто за удобство на съветниците. То съществува, за да можем да се запознаем с докладите и да гласуваме обосновано, а не просто да "отмятаме", че нещо сме свършили", категоричен е Паргов. 

На извънредното заседание на комисията на 10 февруари се разглеждат доклади за "даване на съгласие за прилагане на намалени отстояния" при изграждането и разширяването на детски градини, внесени от кмета на район Витоша Теодор Петков от ГЕРБ,  на Изгрев - Делян Георгиев от БСП и на Красно село - Росина Станиславова от Демократична България. 

След заседанието Едрева написа във фейсбук: 

33 нови групи в детски градини в районите Витоша, Изгрев и Красно село. Това НЕ подкрепиха част от съветниците от "Демократична България". Г-н Веселин Калановски посочи като причина липсата на време да прочете докладите на районните кметове, един от които е от неговата партия. На днешното заседание на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие г-н Калановски изигра 
спектакъла си „Как личното удобство е по-важно от работата в интерес на хиляди столичани“. Той отказа да гласува, както постъпи и съпартиецът му Михаил Паргов. Това всъщност бе поредната част от представлението на общинския съветник от Демократична България. С аргумент – „не съм съгласен с резултатите в две от направленията“ г-н Калановски не подкрепи и Столична програма „Култура“ за 2021 
година, която е основен механизъм за финансова подкрепа на творците в града ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови