САЩ затягат визовия режим за европейци

OFFNews 19 декември 2015 в 08:59 8336 7

САЩ затягат визовия режим за европейски туристи

Снимка БГНЕС, архив

САЩ затяга визовия режим за туристи от 38 държави, 30 от които европейски. Посочените държави фигурират в списък за свободно пътуване (The Visa Waiver Program/VWP) до САЩ и престой до 90 дни в страната с цел бизнес или туризъм, без за това да е нужно издаването на виза. 

Мярката бе предприета след терористичните атаки в Париж миналия месец. Туристите от тези 38 страни няма да имат право да влизат в САЩ без виза, ако са били наскоро в Ирак, Сирия, Иран или Судан.

Постоянният представител на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан заплаши с ответни реципрочни мерки. Той настоя петте страни членки на Европейския съюз, които не част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея. Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Падането на визовия режим за българи беше отложено за неопределено време заради терористични заплахи. Това стана ясно още през април след посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова в САЩ. Това беше съобщено от зам. вътрешния министър Филип Гунев пред депутатите от комисията за вътрешна сигурност и обществен ред още през април. В неформални разговори с високопоставени представители на американските власти обяснили, че затягането на режима се дължи на риска от тероризъм. Съобщението дойде на фона на вървящите към този момент дебати в Конгреса пък вървял дебат за включването на държавите от бившия източен блок в списъка държави с облекчен визов режим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието