Само МВР и лекари ще ползват Авиоотряд 28 при спешни случаи

OFFNews 09 април 2014 в 08:59 2249 0

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС, архив

Само МВР и здравното министерство ще могат да летят при спешни случаи с правителствения Авиоотряд 28. 

Това предвижда новият устройствен правилник на отряда, който ще бъде гласуван на днешното заседание на правителството. В правилника се забранява извършването на частни полети. 

Всяко пътуване ще се разрешава от министъра на транспорта, а за да летят с правителствен самолет, министрите трябва да имат заповед за командировка, подписана от премиера.

Правилникът предвижда още самолетите да могат да се използват от националните отбори в съответните спортове, но с поръчка от спортното министерство, одобрена от министър-председателя.

Заради нередности в работата на авиоотряда прокуратурата дава на съд бившия шеф на звеното Пенчо Пенчев. Той беше обвинен в длъжностно престъпление за това, че е издавал заповеди за полети за нуждите на лица, които не са били част от правителството. Полетите са били осъществявани в периода 26.11.2009 г. до 17.06.2013 г., а заповедите са издавани в нарушение на служебните задължения, които Пенчев имал по Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и Устройствения правилник на Авиоотряд 28.

Прокуратурата се активира по случая с авиоотряда след сигнали от премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов. В разследването се включи и Военната прокуратура заради твърдения, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. военни машини са вдигани 51 пъти извън целите на въоръжените сили, като така на бюджета са нанесени вреди за 813 000 лева. Военните прокурори провериха формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО).

Заради воаяжите на властта бе създадена и парламентарна анкетна комисия. Докладът от работата ѝ беше предаден на прокуратурата. Сред полетите, които прокуратурата е проверила е превозването на телето Бойка, което беше подарено на експремиера Бойко Борисов. Според доклада бившите управляващи са използвали държавния авиоотряд за предизборни цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови