Бойко на прокурор, ходил с правителствения самолет на лов и плаж

OFFNews 06 ноември 2013 в 12:58 6155 12

Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за
Венцислав Лаков, шеф на анкетната комисия за "Авиоотряд 28". Снимка: Сергей Антонов

 

Докладът на комисията, разследваща полетите на Авиоотряд 28 по времето на ГЕРБ, заедно с прилежащите документи, ще бъдат изпратени на главния прокурор Сотир Цацаров.

Това гласува парламентът, след като председателят на временната комисия за разследване на Авиоотряд 28 Венцислав Лаков ("Атака") представи доклада пред Народното събрание.

Точката влезе в пленарната програма на парламента по предложение на "Атака". Дискусиите по доклада отнеха целия пленарен ден на Народното събрание. По план в 12.30 ч. трябваше да се проведе блиц контрол на министрите от кабинета 'Орешарски". Дебатът за правителствения самолет обаче приключи в 13 ч. и депутатите решиха да удължат работното си време.

Венцислав Лаков заяви, че са установени редица полети с търговска цел, които са извършени по нареждане на експремиера Бойко Борисов.

"Превозвани са футболни отбори, многократно, не само "Бистришките тигри". Превозвани са волейболни отбори. Извършвани са полети за наблюдение на телето Бойка, което е било подарък на премиера. Установили сме, че тези полети са ощетили бюджета с над 800 000 лв.", каза Лаков.

Според депутата от "Атака" един от основните проблеми е, че в много от случаите не ясно кой е пътувал на борда на правителствените летателни апарати, защото списъците не се съхраняват.

Друга нередност, установена от комисията, е, че бившите управляващи са използвали държавния авиоотряд за предизборни цели.

Лаков посочи като пример полет, извършен на 27 октомври 2012 г. хеликоптер "Кугър" по маршрут "Асеновград - Пловдив - Плевен". На борда са пътували Бойко Борисов, Ивайло Московски, Христо Стоичков.

"От справка в интернет излиза, че сутринта министър-председателят и лиер на ГЕРБ е на предизборно събрание в Пловдив, следобед има предизборно събрание се провежда в Плевен", каза Лаков.

Депутатът на "Атака" посочи още, че през летния сезон особено актуални са били маршрутите София-Варна и София-Бургас.

Като заключение от работата на комисията председателят Лаков призова депутатите да помислят за законодателни промени, които да осигурят прозрачност в полетите на Авиоотряд 28.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!