Авиоотряд 28 ще е подчинен на транспортния министър

Нели Чолашка 21 ноември 2013 в 10:56 2468 1

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

 

Депутатите дълго спориха към кое ведомство да отиде Авиооотряд 28, който вози властта.

Той стана популярен, след като извози Тигрите на Бойко Борисов и (футболният отбор "Витоша Бистрица") "Чавдар Етрополе" (на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса) за мач във Варна през лятото на 2012 г.

Кабинетът е внесъл предложение авоотрядът да мине към Министерството на транспорта с промени в Закона за гражданското въздухоплаване, а ГЕРБ предлагат с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили той да мине към Министерството на отбраната (МО).

Авиоотряд 28 мина на подчинение на Министерския съвет по времето на кабинета "Борисов". Преди това беше в транспортното министерство, а преди години е бил на подчинение на военните.

В началото на работата на 42-то Народно събрание беше създадена анкетна комисия за разследване на дейността на Авиоотряд 28 през последните 4 години с председател Венцислав Лаков от "Атака".

Лаков напомни днес за абсурдите, които установи комисията - полети до почивни бази и ловни стопанства, превозването на богати бизнесмени, адвокатски кантори и дори полети за заснемане на филм.

Той напомни още, че войници са били наемани за филми срещу 67 лв. на снимачен ден, а танкове - за 300 лв.

Може Авиоотряд 28 да мине и към НСО, защото вози ВИП персони, но по-важното е как се харчат тези 7-8 млн. лв. на година, колкото са разходите му, коментира депутатът от "Атака".

Според Лаков военните нямат капацитет да контролират добре тази структура, защото те по закона трябва да изпълняват нареждания и не могат да упражняват граждански контрол. 

На тези критики бившият културен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов попита какво лошо има да се помага на киното и да се харчат затова държавни пари - за култура. На шега той предложи авиоотряда да мине към Министерството на културата.

В отговор на това Венцислав Лаков напомни, че са возени и фолкпевици. "Защо не, доколкото фолкизкуството е част от българската култура", коментира той.

Йордан Цонев от ДПС попита защо е толкова важно къде ще е това звено. "Важно е да има принципал и да има контрол. Важно е кой се вози, а не разни неидентифицирани обекти да се возят и да се използва като такси", обяви Цонев.

Като създавахте анкетна комисия беше много важен този въпрос, отговори му Станислав Иванов от ГЕРБ.

След близо двучасови дебати и взаимни упреци между ГЕРБ и БСП мнозинството от депутатите от БСП, ДПС и "Атака" в крайна сметка прати Авоотряд 28 на подчинение на Министерството на транспорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови