Сачева: Бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации

OFFNews 21 януари 2021 в 19:40 1858 0

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси. 

Това написа министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във фейсбук профила си. Според нея забавянето в изплащането е заради големия брой заявления и грешки в декларациите. 

Служителите на "Агенцията по заетостта" ще се включат освен в обработката на получените при тях документи, но и на служебно пренасочените от бюра по труда с по-голяма натовареност, пише Сачева.

"Забавянето в изплащането е както заради големия брой заявки, така и заради множество пропуски или грешки в подадените от работодатели и работници документи, включително в данните за банковите им сметки", смята министърът и апелира документите да се проверяват старателно за пълнота и коректност.

До момента са получени заявки за компенсиране с по 24 лв. на ден на 40 920 служители, като на част от тях вече са платени 3 084 000 лв.

От февруари започва приемът на документи за компенсации на пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще бъдат в размер на 75% от осигурителния доход на работника. Документите се разглеждат от комисия в срок до 10 работни дни след подаването им, а резултатите се обявяват до 2 работни дни след взимане на решението, добавя Деница Сачева.

Първите плащания по новия дизайн на мярката ще стартират в средата на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови