Русия премахна българските символи и портрети от училищата в окупираните земи на Украйна

Йорданка Веселинова Последна промяна на 20 декември 2022 в 18:30 10518 20

Снимка Анюта Пасичник

Спектакъл на децата от българското дружество "Родолюбие" в Бердянск преди руската окупация.

В окупираните от Русия украински територии е прекратено изучаването на български език, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Милков съобщи, че в неокупираните украински територии неделните училища продължават да функционират и се изучава български. Той бе категоричен, че не Украйна, а Русия е прекратила изучаването на езика.

Председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова съобщи, че обучението по български в училищата и неделните училища е прекратено от началото на окупацията. В селищата, в които има функциониращи училища, се работи по руската учебна програма.

Манджукова заяви още, че български символи, в това число и портрети на исторически личности, са премахнати от училищата в окупираните територии. В други неделни училища не се преподава, тъй като учителите са напуснали страната. 

Относно ефективната стачка на служителите в МВР Милков заяви, че е прието постановление на МС, с което се разрешава остатъкът от бюджета на ведомството да бъде използван за заплати. По думите му това е единственото възможно. Той заяви че увеличението на заплатите в министерството ще е от 9 до 60%, като най-високото увеличение  ще получат най-нископлатените, а най-ниската заплата ще е около 1800 лв. Милков добави, че протестиращите два пъти са изпращали писмо до него с искане да прекратят стачката, което се случва със споразумение, в което да се поемат ангажименти. Министърът заяви, че няма как да прекрати стачка, която по документи не е започнала. (За да започне такава е нужен списък с протестиращи, какъвто не е представен - б.а.)

По време на изслушването на министъра в комисия стана ясно, че МВнР е изготвило списък на всички украински младежи, които са приети в български висши училища и които са студенти, но заради войната не могат да напуснат Украйна. Според Райна Манджукова решение на този казус може да се търси само по политически път. Кристиан Вигенин предложи парламентарната комисия по външна политика или председателят на НС Вежди Рашидов да изпрати писмо до Радата, в което да е прикачен и списък на студентите, на които следва да им бъде позволено да напуснат страната.

Министърът заяви, че на този момент не се обсъжда разделяне на България от Румъния за Шенген, но рискът остава. По думите му Марк Рюте вчера е потвърдил, че до края на 2023 г. България може да се присъедини към зоната за безвизово пътуване. Президентът Радев е поставил целева дата до октомври догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8847

20

евроатлантик

21.12 2022 в 21:26

Недраги господа "козяци",
Обяснима ми е ненавистта, която изпитвате към скромната ми особа и не за първи път казвам, че тя ме изпълва с огромна
радост, защото е потвърждение за правотата ми!

2940

19

alfakentavur

21.12 2022 в 16:06

Правиш ти. Федероси на Путлер правиш :D

-8847

18

евроатлантик

21.12 2022 в 12:10

Шекерчо, не за първи път правя обосновано предположение, че много мешаш "стоката" и може да си попаднал на нещо по-концентрирано. Внимавай, защото не е безопасно - гледай Зеленчик!

1005

17

AlexT

21.12 2022 в 12:08

2... ).. ТЕ няма да правят това, но ще ви говорят за независимост от ЕС и НАТО,сякаш не бяхме типична , реална колония на ссср,ще говорят за недаване оръжие на Украйна , за “фашистите” в Украйна, за “евро- тълпата” – ами да я сравнят със съветската –путинска тълпа-крепостните селяни и тяхната робия , безличие, мълчащата- с едно диктаторче начело за РАЗЛИКА от СВОБОДАТА , Демокрацията у нас , и т.н.. ..Една групичка, добре си живее в Парламента , с елементарна проруска пропаганда, простовата , агенти на путин , избрана от неграмотни, излъгани люде, както преди време хора с кръпки направиха волен милионер и …така си живеят руските агенти в България ..Само за момент си представете ТЕЗИ недоразумения на ВЛАСТ !? Такова сгромолясване на България-бидейки колония на русия, ще стане, че ви е бедна фантазията ..

1005

16

AlexT

21.12 2022 в 12:07

Видя ли един цончо, по ТВ, винаги си представям един недодялан, недоразвит, елементарен съветски робот..:) За него е характерно лоши връзки, лоша логика, гърмящ с ЛЪЖИ, като това, че украйнците забранявали българския език , а всъщност- руснаците в окупираните територии , сваляли дори портретите на нашите национални герои и забранявали, и говоренето и ученето на бълг. език ..
НАТО воювало с русия –поредна лъжа.НАТО подпомага нападната страна с оръжие, ОГРАНИЧЕНО, всъщност .Изобщо путинските глупости ..Но, този робот съветски , НЯМА да ПРАВИ СРАВНЕНИЕ между ЖИВОТА в ЕВРОПА , ЕС и този в путинска русия :.. Няма да ви говори за руските граждански права, пенсии, икономика, мизерия,диктатура, за путин – за 30-40 години на власт , за “щастливия живот” в русия, чиито агенти са :).. ТЕ няма да правят това, но ще ви говорят за независимост от ЕС и НАТО,сякаш не бяхме типична , реална колония на ссср,ще говорят за недаване оръжие на Украйна , за “фашистите” в Украйна, за “евро- тълп

-39

15

6екеr4о

21.12 2022 в 10:36

Я, дедалото Еврак се прави на мъж! Боже, Божке, ела да си прибереш вересиите...

А на поговорката от симпатягата Иван ще припомня една по-стара: Ти го кръщаваш, оно те пърда!

3952

13

Того

21.12 2022 в 05:21

Руснаците са една престъпна нация и света започва да придобива все по-ясна представа за това.

-8847

12

евроатлантик

20.12 2022 в 23:43

Току-що забелязах, че някаква амеба, която е имала наглостта да се нарече с прозвището, дадено от турците на най-свята личност в историята ни, но забележете - изписана на л а т и н и ц а /!/, ме пита "ко ша коментирам". Коментарът ми се изчерпва с една б ъ л г а р с к а поговорка: "Каквото повикало, такова се обадило!" "Анадънму?" /както се изразява един друг боклук в "сий сайт"/, плазмодий нещастен.
И понеже си споменал на майка ми "питката", аз на твоята директно в п@т@ата!

850

11

Constanza

20.12 2022 в 23:33

Както са махнати, така ще бъдат сложени обратно.