Румен Радев: Заделените от държавата пари за коронакризата не достигат до най-нуждаещите се

OFFNews 18 юни 2020 в 18:08 3320 0

Кризата, породена от коронавируса, показа големия проблем за липсата на административен капацитет заделените от държавата средства за справяне с последствията да достигнат до най-нуждаещите се.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналист в Кресна в отговор на въпрос за икономическите последствия за местната власт и бизнеса.

По думите му ако се постигне финансова децентрализация на местната власт, общините ще разполагат с повече ресурс, административна самостоятелност и сила да определят приоритетите и да реализират регионални политики в полза на хората. 

Президентът посочи, че кризата е показала недвусмислено, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините. Той даде пример с община Кресна, която се сблъсква със сериозни проблеми и недофинансиране. Той смята, че трябва да се създадат условия местните власти да оползотворят ресурсите и възможностите за развитие, които регионите предоставят.

Държавният глава заяви, че прогнозите сочат, че през есента не само в България, но и по света, предстоят най-тежките последици от кризата, когато реалната безработица ще се усети най-много. Затова трябва да се разгръща капацитета на държавата в социална, в информационна мрежа, за да се достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия, подчерта Румен Радев.

Радев призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала „Струма“. Тези хора трябва да имат възможност за препитание, за което да се обособят подходящи места, заяви Румен Радев. Той посочи, че икономиката в региона ще се засили не само чрез зеленчукова борса за реализиране на местната продукция, но и ако се създадат условия за преработването й, което ще осигури по-голяма добавена стойност.

Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти, посочи президентът Радев по време на срещата си в Кресна със земеделски производители от региона. Президентът изтъкна и необходимостта повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се създадат условия за това.

В Кресна президентът Румен Радев се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. Държавният глава беше удостоен с почетен знак на община Кресна.

В храм-паметника "Свети Иван Рилски" в Кресна президентът Румен Радев и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата.

Президентът беше удостоен с почетен знак на общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови