Румен Радев на две срещи със Зоран Заев днес

OFFNews 06 октомври 2021 в 07:28 1249 0

Снимка Архив

Президентът Румен Радев ще участва днес в две срещи с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Държавният глава представлява страната ни на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения.

Преди форума държавният глава е поканен от европейския комисар по разширяването Оливер Вархей и от домакина на срещата на върха, премиера на Словения Янез Янша, на обща среща с премиера на РС Македония Зоран Заев. Президентът Румен Радев и премиерът на Република Северна Македония ще имат след това и среща с германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се събраха снощи на неформална работна вечеря в замъка в Бърдо, съобщи БТА. Днес те и колегите им от шестте държави партньори от Западните Балкани ще имат пленарна сесия в конгресния център в града. 

На срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Бърдо тази седмица няма да бъдат поемани нови ангажименти към процеса на разширяване, съобщи в понеделник в Брюксел пожелал анонимност представител на съюза.

Той уточни, че засега в ЕС няма единодушие по въпроса за приемане на нови страни членки. В заключителната декларация от срещата все пак ще се препотвърди европейското бъдеще на Западните Балкани, отбеляза дипломатът. Той обобщи, че ще се търси равновесие между дадените от ЕС обещания на региона и възможностите за разширяване. 

Република Северна Македония и страните от Западните Балкани ще бъдат призовани да спазват двустранните договори със страните членки и да разрешат двустранните спорове с тях, съобщи БНТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!