Росица Кирова на среща с българската общност в Украйна

OFFNews 04 март 2024 в 17:01 1352 1

Снимка Пресцентър Народно събрание

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Украйна на среща с българската общност в село Заря на 115 км от Одеса, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

В Заря живеят около 5000 етнически българи, подредили са богат и красив музей, а българското неделно училище събира 210 деца.

"Тук българският дух е силен, а хората помнят с гордост своите корени. Те са запазили традициите и любовта си към България", заяви Росица Кирова по време на срещите с българската общност.

Тя бе гост на отбелязването на 3-ти март от българите в Одеса,  където се срещна с учители в неделните училища, директора на българската гимназия в Болград, кмета на Болград, представители на български села и културни центрове, творци.

В българското консулство бе организирана изложба от генералния консул Светослав Иванов на творби на заслужилия художник на Украйна бесарабския българин Иван Шишман.

Днес заместник-председателят на Народното събрание се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил. Росица Кирова посети лицея в Измаил, където е преподавал Христо Ботев, държавния университет, където разгледа учебните зали на неделното българско училище, и поднесе цветя на паметника на Ботев, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

04.03 2024 в 21:43

Копейките нали разправяха как злите украинци горели живи българи, пък тя каква се оказа тая работа... На практика навсякъде в окупираните от орките територии българските училища са затворени. Русский мир, батенце!
 
X

Да помогнем на украинските деца!