Ренци отменил срещата с Орешарски заради неотложни институционални ангажименти

OFFNews 22 май 2014 в 15:30 2939 3

Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци отменил срещата си с премиера Пламен Орешарски заради неотложни институционални ангажименти.

Това заявиха за OFFNews от Посолството на Италия в България.

От посолството увериха, че срещата между двамата премиери е насрочена за 28 май, като ангажиментът е потвърден и от италианска страна.

Премиерът Орешарски трябваше да се срещне в 11 часа днес с италианския си колега в Рим. В 20 часа вчера обаче българската страна е била уведомена, че срещата няма да се състои.

В отговор Орешарски е отменил посещението си в италианската столица, а вместо него България беше представена от вицепремиера Даниела Бобева.

По програма Ренци и Орешарски трябваше да обсъдят актуални европейски въпроси, санкциите към Русия, както и да изразят обща подкрепа към социалистическите лидери няколко дни преди евровота в неделя.

Срещата е отложена за 28 май, когато Пламен Орешарски ще бъде в Италия за среща с папа Франциск.

Причините за отлагането на срещата между Орешарски и Ренци са чисто вътрешнополитически, заяви пред БНР българският посланик в Италия Марин Райков.

В отменената среща няма никаква сензация или интрига, а става дума за чисто институционални причини, подчерта Райков. 

Днес са заключителните митинги на основните политически партии в Италия и тези институционални причини доведоха до отлагането. Няма отмяна на визитата на премиера Орешарски. Той ще посети Италия на 28-и и ще извърши две паралелни визити – в Италия и във Ватикана, допълни Райков.

Посолството беше предупредено с извинение в последния момент, но в това няма никакво политическо послание, посочи посланикът.

„Отношенията ни с Италия са достатъчно близки, за да може едната страна да прояви разбиране, когато се отправи такава молба за отлагане с няколко дена на една планирана среща. Тя ще се състои и ще протече по най-добрия възможен начин“, подчерта Марин Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!