Реформаторите обсъждали само Кунева за нов образователен министър

OFFNews 29 януари 2016 в 12:35 3429 4

Името на вицепремиера Меглена Кунева е било единственото, обсъждано като евентуална кандидатура за министър на образованието на продължилата до късно снощи среща на представители на Реформаторския блок (РБ) на "Раковски" 134.

Това каза пред журналисти в парламента депутатът от РБ Гроздан Караджов, който е присъствал на срещата. Той подчерта, че срещата е била само разговор за възможности, а днес вече се очаква да бъде взето решението. 

По неофициална информация обаче снощи Кунева не само е била обсъждана като възможност, но е била и номинирана. Кандидатурата ѝ обаче събрала подкрепата само на ДБГ и СДС.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката досегашният министър Тодор Танев „заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора".

Реформаторите не били изненадани от исканата оставка, стана ясно от обясненията на Караджов.

Дори Борисов да е имал своите основания, то те е трябвало да бъдат обсъдени в коалиционния формат. Решението беше бързо и според мен не беше спазен елементарният етичен език между партньорите, коментира депутатът от блока. Той добави, че по никакъв начин реформаторите не биха приели срокове от никого, това не е някаква срочна работа. За срокове не съм чувал, но не може да има срокове, в които блокът да си вземе решението, посочи Гроздан Караджов. 

Това, че е обсъждана само кандидатурата на Кунева, потвърди и военният министър Николай Ненчев. По думите му, предложението е дошло от страна на ДБГ. Ненчев заяви, е чакат Меглена Кунева да се върне в България и да изкаже мнението си.

Реформаторите са на среща при премиера Борисов, след което в 16.00 часа е насрочено заседание на Изпълнителния съвет, на което се очаква да бъде взето решение за кандидатура. 

За поста на образователен министър се спряга и депутатът от РБ Димитър Танев. Ако той наистина поеме поста, на негово място в Народното събрание ще влезе член на опозиционната ДСБ. Танев бе избран за депутат от Стара Загора. Той беше водач на листата, а втори е Румен Димитров, който е общински председател на партията на Кънев. Така в парламентарната група на Реформаторите ще влезе още един опозиционер.

Трети в старозагорската листа на РБ е инж. Николай Александров от СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови