Реформатори искат връщане на по-лекия режим за ракиените казани

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 12:00 2633 4

Депутати от Реформаторския блок са внесли проект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, който цели да върне старото третиране на малките казани за ракия.

Според приетите през ноември текстове малките казани вече са с обем до 500 литра, а не 1000, както беше досега. Така дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000, вече ще плащат по-висок акциз. Освен това новите текстове забраняват на собствениците на казани за ракия да работят между 1 януари и 1 юли.

Реформаторите искат отмяна на двата текста и връщане в предишното положение. В мотивите си те записват, че тези ограничения са дискриминационни и заплашват изконна българска традиция, каквато е производството на домашна ракия.

Според тях тези забрани не почиват на каквато и да било икономическа логика. „Аргументите, с които са въведени тези забрани навеждат на мисълта за лобизъм в полза на големите производители“, категорични за депутатите Мартин Димитров, Петър Славов, Гроздан Караджов, Вили Лилков, и Румен Христов.

По думите на вносителите освен от пресни плодове, ракия може да се произвежда и от продукти с несезонен характер и това производство не е ограничено само във времето юли – декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 14:20

То и в щатите е същото като в Турция. А са те барнали, че вариш без акциз а са те тикнали в дранголника.
Проблемът в България е, че и тези с 4х1000лт казани и "големите алкохолни производители" карат през просото! И никой не иска да плаща акциз! А в дъното на цялата работа стои ваню танов! А той е сложен там не случайно.
Ето например онзи ден отново върна на работа тошо пая! Доказан престъпник хванат в момент на "отчитане" с доста голяма сума. На всичкото отгоре го има записан как се опитва да предложи подкуп в размер на 1млн евро на заловилите го служители!
А ваню танов го върна на работа в главна дирекция митници!?

За несведущите - тошо пая е бивш началник на закритата митница Свиленград и един за когото част от заловените митничари свидетелстват, че е "касиерът на герб".

08.02 2016 в 13:26

Няма сила ли? Иди виж в Турция дали няма.

08.02 2016 в 13:06

Това с ракиените казани е по-смешно и жалко и от робството, няма сила, която да спре хората да варят ракия, а ако и това спре, тук, на територията на червената мафия ще са останали само крадливи и мързеливи червени боклуци и циганския им електорат.

08.02 2016 в 12:21

Браво!
Всичката съдебна Радан втасала, само казаните си непочесала.