Манолова вкарва казуса с казаните за ракия в КС

OFFNews 21 декември 2015 в 14:03 3517 3

Снимка БГНЕС, Архив

Омбудсманът Мая Манолова.

Новият омбудсман Мая Манолова се обяви в защита на малките казани за ракия. Тя ще внесе днес жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Измененията, които бяха приети от депутатите, предвиждат казаните за ракия да могат да се използват само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември.

Манолова обясни, че жалбата е в защита на собственици на малки обекти за дестилиране на спиртни напитки. Според нея измененията са насочени срещу дребния производител.

До момента при омбудсмана са постъпили 13 искания от граждани и организация за сезирането на Конституционния съд, като за четири има отказ, а останалите седем са в процес на обработване.

Манолова обяви, че има намерение през следващата година да извърши цялостна реформа в институцията омбудсман.

Тя заяви, че ще започне с организирането на 5 постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране. „По този начин ще бъдем по-близо да гражданите и те ще могат да се срещат с представители на омбудсмана лично”, посочи Манолова.

„През следващата година ще организираме и по друг начин нашите посещения в страната. Ще направим нещо като десанти. Посещението в една област няма да се ограничава само с областния град. Експертите на институцията ще отидат до всяка община, а по-нататък и до всяко населено място, защото проблеми имат и хората в малките населени места”, коментира още националният омбудсман.

Манолова подчерта, че за двата месеца, през които заема поста, са изготвени общо 74 препоръки до министри, началници на различни институции и кметове.

„С част от тях лицата, които сме ги отправили, са се съобразили. В други случаи се налага да пишем повторно. Бих избрала за добър пример реакцията на Министерство на здравеопазването. В резултат на нашата препоръка, за инсулиновите помпи на децата с диабет, те са включени в клинични пътеки за следващата година", уточни Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя добави още, че в резултат на нейна препоръка до Министерството на труда и социалната политика е било осигурено финансиране за домовете от нов тип за деца от 0 до 3 години, за всички социални услуги, които се извършват там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!