Реформата в КПКОНПИ започва в края на месеца, законопроектът е почти готов

OFFNews 11 януари 2022 в 19:18 4225 0

Снимка Архив

Законопроектът за реформата в КПКОНПИ ще бъде внесен в НС до края на месеца, съобщи депутатът Атанас Славов от ДБ пред БНТ.

Той поясни, че работата по нормативните текстове е в разгара си и при всички положения текстовете ще бъдат внесени в НС до края на месеца, какъвто е и ангажиментът, поет в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Очаква се преди входирането на законопроекта той да бъде обсъден с коалиционните партньори.

Славов припомни още, че в законопроекта се залага разделянето на антикорупционната комисия на две структури с различни отговорности и ръководство, както и промяна във функциите ѝ. Ако текстовете бъдат приети, едният орган ще се занимава с противодействие на корупцията, а вторият - с отнемането на незаконно придобитото имущество. Освен това първият орган ще може и да разследва, за разлика от сега, когато комисията има само оперативно-издирвателни функции.

Славов отрече твърденията на критиците на реформата, че чрез нея се отнемат правомощия на прокуратурата, тъй като основната ѝ функция е обвинението, а не разследването, което и сега се извършва от различни звена.

Той заяви, че резултати от реформата се очакват през втората половина на годината, тъй като ще е нужно време за законодателната промяна и последващото преструктуриране.

Славов бе категоричен, че хора като Цацаров не могат да бъдат назначавани в двата органа и се зарече, че те ще се ръководят от хора с професионален авторитет и безпорни морално-етични качества. Той изтъкна, че досега професионалният опит не е бил критерий при избора на ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови