Референдумът е законен: БСП шикалкавят, за да го осуетят

OFFNews 04 юни 2015 в 15:32 4007 3

Снимка БГНЕС

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев излезе с изявление относно твърденията на червената депутатка Мая Манолова, че държавният глава е внесъл незаконно искането за провеждане на референдум с мотива, че не е спазил 1-годишен срок от отхвърлянето на предишното предложение.

Манолова твърди, че по този начин бил нарушен Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение - категорични са от прессекретариата на държавния глава. - Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси."

Президентът е действал в абсолютно съответствие със Закона, който не го ограничава кога да внесе отново същото предложение.

"Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси. Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права", пишат още от прессекретариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews