ГЕРБ: Искането за референдум е законно, Манолова заблуждава

Симона Костадинова Последна промяна на 04 юни 2015 в 13:55 1308 6

"Смятам, че предложението на президента за референдум е законно. Твърдението на Мая Манолова е абсолютно правно необосновано и неправилно. Прави се пореден опит да се заблуди публиката и то с твърдения в зала".

Това каза председателят на правната комисия към парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пред журналисти в парламента.

"Въпросната разпоредба, която тя цитира, касае само и единствено срокове, когато става въпроса за инициатива подписка. Това е нормата, само в такъв случай не може да се започне по-рано от 6 месеца и не може да се внесе по-рано от една година, след като е имало отхвърляне с решение на Народното събрание", смята Кирилов.

Според него тези срокове няма как да касаят референдуми, инициирани от президента, Министерски съвет, една пета от общинските съвети в страната и една пета от народните представители.

"Тя се опитва да тълкува, като сравнява президента, като инициатор на референдума, с гражданите и твърди, че той следвало да бъде наравно с тях. Такова изискване в този закон няма", обясни той.

Кирилов допълни, че инициативите са абсолютно различни и по технологии, и по субекти, които имат възможността да направят предложението.  

По думите му редът, по който президентът трябва да предлага референдум, бил описан в закона за референдумите.

Кирилов каза още, че според него въпросите, които са предложени от президента, не трябва да бъдат преформулирани.

По повод приетите днес на първо четене промени в закона за референдумите, той обясни, че ГЕРБ "би се включила в дебатите", ако на второ четене се повдигне темата за смъкване на праговете за изискваните подписи за иницииране на референдум от гражданите. 

"Принципно подкрепяме, но подчертаваме, че това не е въпрос, който точно нас да ни касае пряко. Ние вече сме доказали, участвали сме в такава инициатива, можем да съберем достатъчно подписи и във рамките на сегашните изисквания", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 18:33

Хомо, с прецедентинът ли искаш да се сбогуваме? Оти он обладава всите червено- курвенски произход и мурафети.

04.06 2015 в 17:52

Червени боклуци, май серете кръвчица от яд?

Браво на презито, че така шибано размазва лайната в лицата червено кафявите фесове !

Сбогом червени курви !

04.06 2015 в 17:27

ПРЕЦЕДЕНТА ЧЕХЛьО ...ДаГоД...

04.06 2015 в 17:21

Референдум от една точка.....
Нови изънредни ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ....

04.06 2015 в 14:44

Ето какво е писал един много умен и знаещ човек: "На първо място, онези, които се позовават на демокрацията се делят на две групи – глупаци, които вярват в нея, и неглупаци, които мамят глупаците. Последните правят това цинично и нагло, тъй като знаят добре, че демокрацията не е нищо друго освен власт на парите. Но на глупаците от векове внушават, че демокрацията означава власт на народа, че е производна на думата "демос", т.е. народ. Но "демос" не е народ. Демос означава само онази част от народа, която е имала право на глас в Гърция, т.е. робовладелците и върхушката. А народът си е бил охлос т.е. демокрацията няма нищо общо с народа."

Тъпаци.

04.06 2015 в 14:08

Манолова заблуждава . . . какво ново.

Не искат другарите задължително гласуване, защото при едно социялно активно общество тях няма да ги има на пилитическата карта.
 
X