Михаил Константинов: Изборите ще са тежки, заредете се с търпение

Николаос Цитиридис Последна промяна на 04 юни 2015 в 12:15 6908 9

Предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по време на местния вот през октомври отвори нова врата за дебати в обществото по тази тема. От Англия, специално за OFFNews, референдума и изборите коментира математикът и председател на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Професор Константинов, какво мислите за предложението на президента Росен Плевнелиев изборите да са 2 в 1 - референдум и местен вот? 

Категорично подкрепям предложението, защото е крайно време, когато има национални избори, които ни чакат на 25 октомври и 1 ноември, заедно с тях да се произвежда и референдум по различни въпроси. 

Какви промени могат да претърпят вече представените от Плевнелиев въпроси за референдума? 

Въпросите са достатъчно общо зададени и ако хората отговорят утвърдително и това стане задължителна норма, е вече работа на специалистите и политиците да ги конкретизират. Няма как в едно допитване до народа да кажете всички детайли. Аз вече чух възражения от рода "какво значи мажоритарен вот" и "какво значи дистанционно и електронно гласуване". Тези въпроси са специални. Никой не е длъжен да е специалист. Но ако според някой трябва да се избира мажоритарно, той ще каже "да". След това на ред са специалистите. Има поне 30 вида мажоритарни избори, така че все ще изберем един от тях. 

Как ще се отрази провеждането на референдум върху активността на местния вот? 

Това е като гледането на боб. Логично е, когато има повече неща за гласуване, повече хора да отидат пред урните. Лошото в случая е, че на местни избори традиционно гласуват малко хора. На евроизбори и на местни избори, както и на президентски избори на първи тур, в България гласуват малко хора. Ако се запази сегашна норма, в която, за да е валиден референдумът, да са гласували достатъчен брой хора, това няма как да бъде постигнато на местния вот. Корекция трябва да се въведе в закона за референдумите. Трябва да се намали прагът, чудовищно висок е. Законът в сегашния си вид е приет, за да няма референдуми.

Тези три въпроса няма ли да затруднят избирателите? 

Когато един човек не е компетентен по един въпрос, той не е длъжен да отговаря. Може да отговори само на един от въпросите, може на два от тях. Може и на всички. В Италия като правят референдум задават между 15 и 20 въпроса. И там отговарят само на нещата, на които са компетентни и им е интересно. 

Провеждането на референдум с местния вот би довело до "претрупване" с бюлетини в секциите. Преброяването им няма ли да забави оповестяването на резултатите и няма ли членовете на СИК да са затруднени?

Ще бъдат изключително затруднени. Сроковете в сегашния закон са достатъчно дълги, но те ще са забавени повече, отколкото сме свикнали. Този път изборите ще бъдат напрегнати до край. Трябва да сме готови за по-бавно оповестяване на резултатите от друг път. Едно е да броите президентски избори, друго е да броите местни избори. Ясно е, че някъде ще се броят до пет бюлетини. След това ще се броят и преференциите за общински съветник. Нека хората, журналистите и политиците са готови и да знаят, че забавянето е неизбежно. Да се запасим с търпение. Както и членовете на избирателните комисии. 

Какво ще промени задължителното гласуване, при случай, че на референдума то бъде пожелано от избирателя?

Първо трябва да се види какво означава задължително гласуване. Дали ще има наказания например. Това също е едно от нещата, които не могат да бъдат решени с референдума. Има много начини за въвеждане на задължително гласуване, така че нека да видим резултата. Ние няма да открием топлата вода с въвеждането на подобна мярка. Ще кажа каква е задължителната стъпка за въвеждането ѝ - изчистването на избирателните списъци. Не може да има задължително гласуване при положение, че в избирателните списъци има 1.2 млн. фантома. Те са нещо, с което цялата държава 25 години не може да се пребори. Забележително е, че те стават все повече. Всеки български гражданин, като навърши 18 години и ако не е в затвора и не е под запрещение, получава избирателни права. Това е пълна глупост. Едно българче, родено в Австралия, с български родители получава българско гражданство по закон. Като навърши 18 години, то попада в списъка на ГРАО. И какво от това? То може никога да не посети България. Списъците, които ГРАО публикува, са за гласуване в страната. Когато искате да гласувате в чужбина - има специални списъци. Ето и още един пример - като сте в чужбина, какво ще стане със задължителното гласуване? В целия свят има открити 400 секции и 1.2 млн. избиратели в чужбина. Как ще ги накарате да гласуват? Едно е задължението на избирателя в чужбина, друго е в страната. Българинът пътува свободно, без това да се отбелязва някъде. Хубаво е да се мисли от сега и да не питат "какво стана". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2015 в 14:43

Проблема с циганските гласове е едно към едно с решения проблем на депутатските гласове.Пръстов скенер.Така че тарторите на циганите дасе съдерат няма как да стане шашма.
Същото е и за бабите на село.

05.06 2015 в 16:05

А бе може ли някой от вас умните и красивите да ми обясни като как точно ще гласуват електронно и тайно циганите и бабите от селата, че не ми става много ясно?! А ако питате дале ще гласуват - ще гласуват и още как! До един ще гласуват еле пък и ако ги задължите! До един ще си дадат кодовете на местните олигарси, да гласуват вместо тях щото сетне - нито дърва за огрев ще видат нито социални, нито работа по програми и без такива! Айде моля ви се стига сте повтаряли като папагали тезите на мафидтите и без друго ако решат - ще го направят и без вашата помощ! Ей, братя българи, наистина ли сте толкова глупави и просто гръбнакът ви е пречупен?! А, бе, не ви ли е срам от децата ви, бе?!Защо им помагате да ви правят на будали?!

05.06 2015 в 10:39

Българинът си е напълно подготвен за този референдум - той даже е закъснял. Задължително гласуване трябваше още преди 10 години да се въведе, за да не се случат такива позорни епизоди в съвременната ни история като влизането на "Атака" в парламента и продължаващата хегемония на ДПС.

Този референдум е пансът ни да излекуваме тези язви.

04.06 2015 в 22:43

1. Проф. Константинов продължава да се упражнява по медиите по въпроси свързани със законодателство (а е математик и НЕ юрист).
2. Упражненията му по изборно законодателство са абсолютно смешни. Ама в Италия имало референдуми с 15 въпроса. Сигурно има. Ама Римското право, на което се крепи цялата правна система независимо дали е от континентален или англосаксонски тип е създадено в Рим, не в Гърмен или в разсъжденията на проф. Константинов.
3. Българинът не е подготвен за референдум с 3 въпроса. Това е истината.
4. Два от въпросите са абсолютно смешни - искате ли мажоритарно гласуване и искате ли електронен вот. 1. смесено мажоритарно-пропорционално гласуване вече сме правили в България. 2. Електронен вот - ами преброихме се по интернет 45% от българите - имате готова платформа, която ако я пипнат спецовете в защитата и филтрирането от фалшификации си е съвсем готова. Защо Конституционния съд не протестира тогава, например и не забрани на НСИ да ни преброява електронно. И двата въпроса се решават законодателно в Парламента, няма никаква нужда от референдум по тях.
5. Има един важен въпрос - за задължителното гласуване, е за това може да има референдум. Това е принципен въпрос, да бъде изваден българина от политическата летаргия и да се оставя цигани и не знам какви да му определят съдбата. Референдумът по 1 въпрос като в Швейцария е ясен и прост "за или против". В Швейцария няма референдуми с 3 въпроса. И хората са наясно за какво гласуват. И си правят избора.
6. То не стига, че изборите ще бъдат 2 в 1 ами и референдум 3 в 1. Пълна идиотия. При положение, че на общински избори отива 40% от населението максимум, а изискването за валидност на референдум е много по-високо всички приказки за предложения референдум са прах в очите на хората и литературни упражнения на тоя или оня.

04.06 2015 в 18:51

По цял свят на референдуми се гласува по един начин - за законов текст, който или влиза в сила, или не.

Само в царството на слепите се гласува за декларация, която дори не е нотариално заверена, а след това се оставят "специалисти" по поправки преди второто четене да напишат закона.

Но иначе българите са много хитри и големи тарикати, да...

04.06 2015 в 14:51

Изключително важно е да се направи по законов път актуализация на избирателните списъци в двa aспекта:
1. Изчистване (чрез пререгистрация) на избирателните списъци от мъртви души;
2. Изчистване (чрез документ за начално образование) на избирателните списъци от неграмотни гласоподаватели.
Питам ви, как може да направи поименен избор лице, което не може да чете и пише ? След като началното образование е задължително за всички граждани, тези, които не са изпълнили това задължение, фактически се самолишават от възможността да разчитат и посочват имена и писмено да отговарят на въпроси на избори ! Освен ако не бъде опорочена тайната на вота и/или от това тяхно право се възползва друг вместо тях !!!

04.06 2015 в 14:22

Щял Местан да квичи... Псевдородолюбците да си бяха правили труда да гласуват на всички избори досега, че ми писва от умници, дето искат със закон да се задължава някой да прави нещо, пък законът нито се спазва, нито се контролира... И друго, само който не е работил в СИК не си дава сметка каква какофония ще настъпи с броенето на резултатите, като е почти сигурно, че ще пострада броенето на преференциите. Според мен е по-добре референдумът да се проведе на 1.ХІ, в деня за балотаж, защото на доста места ще има балотаж заради селски, градски и районни кметове, а броенето ще е значително по-лесно. Пък където няма балотаж, да видим гражданската активност, дето всеки реве за референдум...

04.06 2015 в 13:09

Не знам какви ще са изборите, ама важното е Местан да квичи яко :)

04.06 2015 в 12:55

Демократични избори могат да се осъществят само без участие на спецове по стъкмистика, ама този явно е човекът който ще реши каква да е подредбата и следващия път.