Реакциите за връщането на втория мандат: Разочарование, но не и изненада

OFFNews 26 април 2021 в 13:30 10706 1

Реакциите към заявката за връщането на мандата от страна на Слави Трифонов и номинацията на Антоанета Стефанова за приемер не закъсняха.

Народният представител от БСП Филип Попов заяви пред БНР, че не е изненадан и смята, че от „Има такъв народ“ не са готови да управляват. По думите му, ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали да го приемат на Национален съвет на партията.

„Какво предстои за страната е трудно да се прогнозира, но нищо добро според мен. Защото виждате здравната криза, икономическата, социалната криза, актуализация на бюджета няма кой да направи на практика. Така че за бизнеса, за хората предстоят трудни времена“, каза Попов.

„БСП е партия, която винаги е подхождала държавнически към своята дейност. Мисля, че ние сме единствените, които имаме в крайна сметка точна и ясна програма, дори и разписана за първите 100 дни, като стъпки, за разлика от всички останали партии. Друг е въпросът дали БСП има възможност да реализира тази програма в това народно събрание“, добави депутатът от БСП.

На свой ред депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Мария Капон заяви, че решението на Трифонов да върне мандата „през“ световния шампион по шахмат Антоанета Стефанова е „странно“.

„Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата“, заяви пред БНР Мария Капон.

Според Капон е малко възможно да се състави правителство от трета политическа сила.

„Въпросът е да видим на кого ще бъде даден третият мандат. Но за мен е доста комично, при положение че е толкова сложно да има правителство на малцинството, това да е правителство на малцинството на малцинството."

Във фейсбук профила си Георги Кадиев, финансист и бивш депутат на БСП, написа:

„Политиката е изкуство да постигнеш максималното с наличните средства. Съжалявам, че ИТН връщат мандата.
Имаха всички възможности да управляват с 51 депутата така, както биха управлявали със 121. Не за дълъг период, но достатъчен да свършат няколко важни неща и да започнат демонтирането на ГЕРБ. Никой не знае какво ще стане на нови избори, и на нови избори след новите избори. Ако не се намери друго решение, очаква ни хаос.“

От "Демократична България" обявиха, че ще коментират утре връщането на мандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови