Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

РБ силно притеснени, че ДПС подкрепи новите-стари подуправители на БНБ

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 13:40 3411 6

Не може да не ни притеснява това, че подуправителите на БНБ бяха избрани с решителната подкрепа на ДПС. Без гласовете на ДПС тези подуправители нямаше да бъдат гласувани.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски по повод днешното гласуване в Народното събрание на подуправители на БНБ.

Според РБ притеснено е и българското общество, а в кулоарите на парламента "витаят слухове, че и тримата подуправители са хора на ДПС".

По думите им днешният избор по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ, а след гласуването от РБ са разколебани и в доверието, което са имали към управителя на Централната банка Димитър Радев, за чието избиране гласуваха.

"Нямаме доверие на това ръководство на БНБ и смятаме, че оттук насетне хората, които гласуваха за тези подуправители в Народното събрание, носят отговорност за това, което ще се случва оттук насетне", заяви Зеленогорски. 

Реформаторите отново подчертаха, че не са съгласни с избора на подуправителите. Според тях Димитър Костов и Калин Христов носят солидарна поне морална отговорност за кризата с КТБ, защото са били част от управителния съвет на БНБ по това време. Това била и причината от РБ да напуснат пленарната зала при клетвата на тримата подуправители.

"Истината е, че грабежът на века стана и с тяхното мълчаливо съдействие. Независимо дали си имал активни действия, дали си бездействал, дали си мълчал или не си сезирал съответните органи, фактът е факт - беше нанесена една огромна шета на българския бюджет и българското общество", заяви Зеленогорски.

Реформаторите казаха още, че не разбират защо Радев не е оттеглил тези подуправители и да предложи други. За тях било непонятно и защо те самите не са си подали оставките вместо да стоят и да чуят всичко, което казаха депутатите за тяхното безхаберие. Зеленогорски зави, че оттеглянето на новите-стари подуправители било въпрос на доверие и морал.

Реформаторите казаха още, че застават твърдо против законопрoекта на ДПС, който прави почти невъзможно пренареждането чрез гласуване с преференция в партийните листи за общински съветници за местния вот през октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews