Защо новите подуправители не трябва да са от настоящия УС на БНБ

Юлиан Войнов Последна промяна на 29 юли 2015 в 11:22 4293 10

След проблематичната и конституционнопротиворечащата процедура, по която беше избран новият управител на БНБ, понастоящем на българското общество се предлага нов фарс, касаещ предложенията за подуправители на избрания гуверньор на Централната банка.

Абсолютно неприемливо е за подуправители на БНБ да бъдат предлагани и избирани членове на настоящото ръководство на Централната банка, което допусна аферата КТБ. Бъдещият избор на заместници на Димитър Радев много прилича на задкулисна договорка между определени политически сили и изключително силно напомня на начина, по който преди 6 години беше предложена и гласувана кандидатурата на бившия вече управител на БНБ Иван Искров. В случайна гласуване от Народното събрание на така направените предложения за заместник-управители,държавното управление ще покаже, че всъщност единствените, които понесоха отговорност за фалита на КТБ са Иван Искров и Цветан Гунев – управителят и заместник-управителят на БНБ. Това категорично не може да бъде вярно, както и тезата,че останалите членове на УС на БНБ заслужават доверието на обществото да управляват Централната банка на държавата.

Основният въпрос е какво се промени за изминалите няколко месеца, което доведе до диаметрално противоположна позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ, а именно от настояването за смяна на целия УС на БНБ въввръзка с казуса КТБ до подкрепа на настоящите подуправители за нови мандати. Необяснимо е защо за подуправител на “Банков надзор” се подкрепя избирането на човек, по чието време в България фалираха 10 банки, както и защо за нов мандат се предлага човек, настоявал за въвеждане на банкова ваканция след поставянето на КТБ под специален надзор.

На българските граждани е ясно, че много сериозна негативна роля за провала на КТБ изиграха настоящите висши ръководители на Централната банка и тяхното избиране за подуправители ще се възприеме като награда за тяхната роля около фалита на банката. Това ли е посланието, което управляващите и Народното събрание желаят да отправят към българските граждани?

Крайно належащо е тази бутафория от страна на управляващите и техните партньори да бъде прекратена и в случая да се зачете настроението на българските граждани, които очакват на ръководни длъжности в Централната банка на България да бъдат избрани професионалисти с неопетнена биография, които не носят на плещите си отговорността за провала на българска банка и създаване на банкова криза в страната!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 09:00

тъжно е колко изпростя тоя народ.

не може да не знаеш закона, и да говориш компетентно. не може да не разграничаваш колективна отговорност от персонална и да ги смяташ за едно и също. не може да не си даваш сметка, че колективната отговорност е еквивалентна на колективната безотговорност, и е най-лесният начин да избегнеш последствията от собствените си действия, като се скриеш зад гърбовете на другите - и точно за това е опасно нещо. не може да вменяваш вина на някой, който няма правомощия да се меси в работата на друг.

тъп народ, който си избира безочливи политици. но по-тъжното е, че дори в редките случаи, когато тия безочливи политици свършат нещо полезно, тъпият народ се оказва толкова тъп, че да не може да го проумее.

30.07 2015 в 18:46

Тезата на автора Юлиан Войнов е изцяло подкрепена от фактите. Ако целия УС не носи вина, то за какво е той там тогава? УС на една банка е управленски, а не синекурен орган. Неговата цел е именно да изисква от подчинените по-долу да си гледат работата законосъобразно и съвестно, но и да контролира че това се прави! Оправданието "ама ние не сме знаели", дори да беше вярно, доказва само едно - че УС на БНБ напълно се е провалил в това да контролира подопечното му управление "Банков надзор". Т.е. този орган не е изпълнил функциите, за които е там.

За смешниците-подуправители не ми се говори. Професионалната етика особено на Калин Христов е под всякаква критика. Още преди години ми направи отвратително впечатление, защото беше публикувал клеветническа статия в "Капитал" за някакъв български икономист защото не бил съгласен по някакъв въпрос с него, но цялата статия беше лични нападки - които човек на такава позиция никога не трябва да си позволява, особено в пресата. Погледнете в САЩ как Бърнанке отговаряше на откровените провокации на сенатор Рон Пол в сената и ще видите огромна разлика между този принстънски професор и нискочелото асистентче от УНСС, авторче на идеята за банкова ваканция. И погледнете после в Гърция какво стана след само 1 седмица такава ваканция. Зарежете ги тия бекенафи и изберете цял нов УС - само там е решението.

29.07 2015 в 19:08

Да, но това е изборът на гуверньора. Той знае с кого може да постигне най-много.

29.07 2015 в 12:21

търсите под вола теле и набеждавате хората, а истината е, че изборът им е правилен ход

29.07 2015 в 12:21

Изборът на управител и подуправители на БНБ винаги е политически, така че по-добре хора с опит. Освен това те са управлявали доста добре секторите си за разлика от Искров.

29.07 2015 в 12:18

Коалиция БОСТАН!
герб+дпс+абв+ббц!

против - пф, бсп, атака


А РБ как са гласували? Няма ли повече инфо?

29.07 2015 в 12:15

По този начин ГЕРБ поема отговорността за фалита на КТБ -жалки мижитурки, единствено Методи Андреев от случайните им депутати има памет и съвест за 1995-1997...

29.07 2015 в 12:15

И от Мюфти-то!

И от Гоце!

29.07 2015 в 12:10

Гарантирано от ГЕРБ

29.07 2015 в 12:08

Защо новите подуправители не трябва да са от настоящия УС на БНБ?

Е не трябва да са, ма вече са!
Нов мандат от 6г и заплатка от 40хил.лв база без бонисите.

Запомнете новото мнозинство от гласуването -

герб+дпс с две патерици абв и ббц!