ГЕРБ, ДПС и БДЦ назначиха тримата подуправители на БНБ

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 11:59 5233 11

Снимка БГНЕС

Тримата подуправители Димитър Костов, Нина Стоянова и Калин Христов с управителя на БНБ Димитър Радев

Народните представители гласуваха назначаването на тримата подуправители на Българска народна банка (БНБ).

Тримата са Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова. От тях единствено Нина Стоянова е ново попълнение сред подуправителите на БНБ. Тя ще отговаря за управление "Банково", което досега беше ръководено от Димитър Костов. Той от своя страна ще поеме банковия надзор. Калин Христов ще продължи да отговаря за управление "Емисионно".

Тримата бяха предложени от новия управител на БНБ Димитър Радев. Кандидатурите бяха гласувани отделно. Кандидатурата на Димитър Костов беше приета с 121 гласа "за", 66 "против" и 4 "въздържал се".

От ГЕРБ 74-ма бяха "за", а един "против". От ДПС 33-мата народни представители в залата бяха "за". От БДЦ 9 депутати бяха "за", а един се въздържа. Всички депутати от БСП, както и тези от Реформаторския блок (РБ) бяха против предложените кандидати. От Патриотичния фронт (ПФ) също всички бяха против. От ДПС 33-мата народни представители в залата бяха "за". Депутатите от АБВ гласуваха не гласуваха единодушно, 4-ма бяха "за", 3-ма "против" и 2-ма се въздържаха.

Подобно беше гласуването и за Калин Христов и Нина Стоянова.

По време на днешното заседание Радев представи всеки един от тримата представители. Той определи тримата кандидати като "добре подготвени". Според него именно те можели да му помогнат да изпълни програмата, с която бил избран. 

Радев заяви, че Костов отговаря на всички морални и нравствени критерии, необходими, за да оглави банковия надзор. Той бил и добър професионалист, което било добре известно в обществото. Според управителя на БНБ Костов отлично познава работата на банковия надзор, без досега да е бил свързан с вземаните решения.

Управителят на БНБ заяви, че Калин Христов също има "безспорни професионални качества", които били известни в обществото. Имал и опит, защото и досега е заемал именно тази длъжност.

Стоянова пък познавала добре всички дейности на БНБ и била "многоуважаван специалист в банковите среди". 

След представянето им от БСП обясниха, че няма да подкрепят тримата подуправители и подчертаха, че Борисов многократно е заявявал, че всички подуправители трябвало да си идат от банката, заедно с управителя, за да може нови хора, които да "извадят защо е станало това" с КТБ. Социалистите заявиха, че никога не са били за идеята за банкова ваканция в България, която беше дадена през 2014 г. 

Янаки Стоилов призова и "малките, сателитни партии в мнозинството" да не подкрепят предложенията за подуправители. 

От Патриотичния фронт (ПФ) също предварително заявиха намерението си да гласуват "против" и се изказаха против подуправителите с аргумента, че няма как "да наградят виновните за кризата" с КТБ. Депутатът от ПФ Емил Димитров направи преглед на печата по темата през последната година и цитира редица изказвания на премиера от миналата година, в които казва, че не вярва на подуправителите и попита как така изведнъж вече им има доверие.

"Докарахме нов управител от чужбина, защото е необременен и понеже е необременен прие безрезервно негови подуправители да станат тези, които са отговорни за случилото се с КТБ. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бяхме назначили някой обременен", заяви иронично Димитров.

Димитър Байрактаров пък заяви, че на закрито заседание на комисията по борба с корупция станало ясно, че един от тримата подуправители е силно замесен в кризата с КТБ.

Реформаторите също казаха още преди гласуването, че ще са "категорични против". Те заявиха, че са най-вече против кандидатурата на Калин Христов, която определиха като обидна.

Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ) призова Радев да оттегли кандидатурите си и да предложи нови хора. Той заяви, че със сегашните кандидатури се рискува да се стигне до дестабилизация. "И най-опитните хора допускат грешки, използвайте този шанс днес и оттеглете тези кандидатури. Не чакайте да видите дали предложенията ще минат на косъм", каза Димитров.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също заяви, че ще гласува "против" тримата подуправители. Независимият депутат Велизар Енчев пък поиска да разбере дали Радев има намерение да оповести публично заплатата, която получава като гуверньор на БНБ. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче заяви, че няма как Радев да отговори, защото няма разписана такава процедура.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че от парламентарната трибуна се изказвали много хора, които нямали представа как функционира БНБ. Тя заяви, че ГЕРБ застава зад Радев, екипа и програмата му. По думите й тримата кандидати били професионалисти и депутатите не трябвало постъпват като популисти, като гласуват против назначаването им. Тя призова отново да не се прехвърлят отговорностите на един подуправител върху друг и Костов е нямало как да влияе на колегата си Гунев, който ръководеше банков надзор по време на кризата с КТБ.

"Има много хора, които отговарят на изискванията ви - никога не са работили в банка. Еми и в тази зала има такива. Господин Радев, защо не предложихте някой от депутатите за ваш подуправител", попита иронично Стоянова.

Емил Димитров в лично обяснение я репликира, като заяви, че щом никой в парламента не разбира от БНБ, то не било редно народните представители да гласуват подуправителите на Централната банка.

Малко след това дебатът напълно се отклони от темата, когато председателят на правната комисия Данаил Кирилов реши да обясни надълго и нашироко на депутатите какво означава представлява остракизмът - метод за политическа борба в Атина, когато не по-малко от 6000 души взимат решение да изгонят или не някой опасен за демократичния ред гражданин. Това се случвало като на парче глина напишат името на човека, който искат да изгонят. 

Номинацията на Димитър Костов беше най-спорна още след обявяването на имената на тримата подуправители. Основните причини за това е, че той е бил министър на финансите в кабинета на Жан Виденов, когато имаше икономическа криза и хиперинфлация. От Реформаторският блок (РБ) още след назначаването на Радев заявиха, че няма да гласуват за назначаването на тримата подуправители. БСП и АБВ също изказаха подобна позиция още след като стана ясно кои са кандидатите.

Преди две седмици и трите партии изразиха подобни позиции срещу назначаването на двамата нови-стари подуправители, защото те имат солидарна морална отговорност за кризата с КТБ. От ГЕРБ пък отговориха на тези нападки, като заявиха, че вината за случилото се е била единствено на уволнения в началото на годината подуправител Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!