Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

РБ предложи Меглена Кунева за нов образователен министър

OFFNews 29 януари 2016 в 18:32 9213 27

Снимка БГНЕС

Реформаторският блок предложи Меглена Кунева за нов образователен министър на мястото на Тодор Танев, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката му вчера. 

Решението беше взето на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Решението е взето единодушно без ДСБ, които са поискали да бъдат изключени от кворума. 

Меглена Кунева е била и единствената обсъждана кандидатура. 

"Взехме единодушно решение за номиниране на вицепремиера Меглена Кулева за министър на образованието. ДСБ не участва в гласуването, защото те са изразили опозиционно поведение и беше нелогично да участват. Всички подкрепиха номинацията", посочи пред журналисти съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

"Беше издигната само една единствена номинация. Г-жа Кунева се съгласи. Оттук насетне следва заседание на парламентарната група, на което отново ще обсъдим тази номинация и разчитаме да получим максимална подкрепа. Колегите от гражданската квота ще имат заседание в понеделник с колеги от бившия Граждански съвет. На него ще обсъдят не само номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието, а и тяхното по-нататъшно поведение - подкрепяне на мнозинството или излизане в опозиция, тъй като още нямат единна позиция по този въпрос", допълни той. 

Премиерът Бойко Борисов днес ясно ни каза, че ние трябва да вземем решение. Г-жа Кунева ще се справи по безупречен начин, ще предложим цял екип, подчерта Зеленогорски. 

Предложението на Реформаторите вече е съобщено на премиера Бойко Борисов с SMS. 

Благодаря на колегите за това, че бяха единни в мнението си, посочи Кунева след края на заседанието. 

По информация на OFFNews гражданската квота е поискала отлагане на решението до понеделник, когато ще има граждански съвет, но предложението не е било прието. На заседанието ще бъде изразена и официалната позиция на гражданската квота на РБ.

Петър Славов, Мартин Димитров и Гроздан Караджов са излезли по-рано от заседанието в знак на протест.

Следва заседание на парламентарната група на РБ, на която отново ще бъде обсъдена номинацията.

Разчитаме да получим максимална подкрепа на колеги от парламентарната група. В този смисъл колегите от гражданската квота ще имат заседание в понеделник с колеги от бившия Граждански съвет, на което ще обсъдят не само темата с евентуалната подкрепа на г-жа Кунева за министър на образованието, но и линията им на поведение по отношение подкрепа за мнозинството или излизане в опозиция, каза още Найден Зеленогорски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!