РБ предлагат къмпингуването на плажа да е позволено, но с правила

ОFFNews 24 март 2016 в 12:50 4066 5

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Снимка от протестите срещу забраната за къмпингуване на плажа

От Реформаторския блок (РБ) предлагат къмпингуването на плажовете да бъде позволено, но това да става при спазване на конкретни правила.

Те внесоха предложение за промени в Закона за Черноморското крайбрежие, което позволява палатки, каравани и кемпери,  да могат да се разпъват в имоти, собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии или в земеделски земи, и в незастроени урбанизирани имоти.

На брифинг на парламента председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски от ДБГ обясни, че в това число влиза и плажната ивица. По думите му на тези имоти ще могат да се поставят само преместваеми обекти без търговско предназначение - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми и дървени огради например.

"Нека да кажа, че тук не става дума за къмпинги и тези терени няма да бъдат категоризирани като къмпинги. Това са терени, които могат временно да бъдат предоставяни за къмпингуване, но на базата на наредба, с която в рамките на три месеца ще се регулират и ще се създадат правила за ползване на този модел", каза Зеленогорски, който беше основен вносител на забраната за къмпингуване на плажа.

Според него наредбата, която да определя правилата за къмпингуване, трябва да се изработи съвместно от 4 министерства - на регионалното развитие, на туризма, на околната среда и на земеделието. Той е на мнение, че идеята може да бъде въведена още за предстоящия летен сезон.

"Това е опитът на община Шабла, който искаме да облечем в законова форма", заяви Зеленогорски, като добави, че с предложенията не е необходимо да се правят промени в общия устройствен план общините.

Той коментира, че има идея тези предложения да бъдат пренесени и в Закона за туризма, за който в момента тече обществено обсъждане. Така подобно къмпингуване ще може да има в цялата страна, а не само по Черноморието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови