ГЕРБ равнис по Борисов, отменят забраната за къмпингуване

Карадере, Иракли и Корал остават диви плажове

Симона Костадинова 16 март 2016 в 14:55 3801 7

От ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който отменя забраната за къмпингуване на плажа.

Текстът е подписан само от депутатите от ГЕРБ, които бяха сложили подписите си под идеята, с която се прокарваше забраната - зам.-председателя на парламентарната им група Цвета Караянчева, както и народните представители Ирена Коцева, Александър Ненков, Добромир Проданов, Петя Аврамова, Румен Иванов. Под предложението не се е подписал нито един депутат от РБ, въпреки че основен вносител на забраната беше шефът на регионалната комисия Найден Зеленогорски от ДГБ.

"Току-що внесохме отмяна на точка 9, която забраняваше къмпингуването. Това не значи, че не оставаме на нашата позиция, че българското Черноморие и всички курорти - и зимни и летни,  трябва да се поддържат  в един добър вид, трябва да се използват екосъобразно и трябва да запазим природата си", каза тя.

Отменя се само точката за забраната, но не и текстовете, които определят Карадере, Иракли и Корал като диви плажове. Този текст можеше да отпадне, ако депутатите буквално бяха изпълнили искането на Борисов "да бъде приет първоначалния проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от правителството на 30.12.2015 г.", защото с него се уреждаше единствено концесиите на плажовете и това те вече да не са под контрола на Министерството на регионалното развитие, а на това на туризма.

Караянчева зави, че от ГЕРБ са били длъжни да отменят забраната "поради големия обществен интерес". Тя обаче беше категорична, че "в никакъв случай" поправката, която въведе глобите и забрана на къмпингуването на плажа, не е била лоша.

"Поправката отговаряше също на определен обществен интерес и на това, че имаме девствени плажове и природа, която трябва да запазим, но след като имам голям обществен интерес ние, като народни представители, след длъжни да се съобразим с това", каза тя.

Караянчева подчерта, че темата ще бъде подложена на дебат и след това с промени в Закона за туризма ще се направи регламентация.

"В момента текат разговори с министерството на туризма и с неправителствени организации, както и с кметовете на всички курортни общини и те ще касаят промяна в Закона за туризма в частта за къмпингуване. Там ще бъдат заложени абсолютно всички мерки и правила, по които ще се ползват и тези нерегламентирани къмпинги", каза Караянчева.

До отмяната на забраната за къмпингуване на плажа се стигна, след като премиерът Бойко Борисов поиска отмяна на скандалната поправка и разпореди на депутатите от ГЕРБ да приемат стария проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в който нямаше такъв текст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!